Saturday, February 7, 2015

Georgia Theodorou.... The artist who came from the heat!



Georgia Theodorou... A whole and complete artist. Crazy in always a good way, inspired, with a lot of boyishness, humoristic but with strong point of view hidden not only in her interview that you are about to read but in her designs that you are about to admire, Close to my age, her level of sugar art design execution and performance, Georgia is definitely a high level artist.
Γεωργία Θεοδώρου.... Καλλιτέχνις με τα όλα της. Με την τρέλλα της, την έμπνευσή της, την εντονη παιδικότητα, το χιούμορ αλλά και την αποψη που κρύβεται οχι μόνο στη συνέντευξη που θα διαβάσετε αλλά και στα σχέδια που θα θαυμάσετε. Ειμαστε πολύ κοντά ηλικιακά, όμως σε επίπεδο εκτέλεσης σχεδίου και απόδοσης, η Γεωργία είναι πραγματικά σε πολύ υψηλό επίπεδο. 



Ποια είσαι Γεωργία? Who are you Georgia?
I am Georgia and I feel good! The rest of people have a different opinion of course.... don't pay attention... rumour has it! I was born and live in beautiful Cyprus.
Είμαι η Γεωργία και είμαι καλά!!!....οι υπόλοιποι έχουν αντίθετη άποψη φυσικά...μη δίνετε σημασία...είναι φήμες!!! γεννήθηκα και κατοικώ στην όμορφη Κύπρο!


What made you work with sugar art and cakes decoration?
Τι σε εκανε να ασχοληθεις με τη ζαχαροτεχνία και τη διακόσμηση τουρτας κεικ?
I remember in February 2009 when a friend from Arta, Vasso sent me for her birthday a picture of birthday cake covered with sugar paste and said "I wish to make one of this! Find me the recipe for home made sugar paste!" That was pretty much of it. When I took this material in my hands and realised what you can create... I got stuck with it! 
Θυμάμαι ήταν Φεβρουάριος του 2009 όταν μια φίλη από Άρτα, η Βασώ, είχε γενέθλια και μου στέλνει μια φωτογραφία με μια τούρτα καλυμένη με ζαχαρόπαστα και μου λέει….”Θέλω να φτιάξω μια τέτοια!! βρες μου συνταγή για σπιτική ζαχαρόπαστα!”...εε αυτό ήταν! όταν πήρα στα χέρια μου αυτό το υλικό και είδα τι μπορείς να δημιουργήσεις...κόλλησα! 

What is sugar art for you?
Τι είναι η ζαχαροτεχνία για εσένα?
Well it's what the word says... Art! Since a little girl, I was crazy with constructions and painting. I loved as well very much cooking and pastry. Sugar art was for me a combination of all.
Το λέει και η ίδια η λέξη...Τέχνη! Από μικρή είχα τρέλα με τις κατασκευές και τη ζωγραφική. Αγαπούσα επίσης πολύ τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική...η ζαχαροτεχνία για μένα ήταν ο συνδιασμός όλων αυτών!!


According to you which skills are needed to become a sugar artist? Is it easy to work with sugar paste?
Κατά τη γνώμη σου τι δεξιότητες χρειάζεται να εχει ένας ζαχαροτέχνης? Πόσο εύκολο είναι να δουλεψεις τη ζαχαρόπαστα?
Here come the words of my grandma saying that "your hands must be crafty"When they are you may proceed. Sugar paste is not an easy material! It has many particularities that you will have to "study"so that you get along well the whole way...otherwise you go crazy or frustrated easily! haha! But for sure it's love at first sight!
Εδώ έρχεται η κουβέντα που έλεγε η γιαγιά μου ότι πρέπει να “πιάνουν τα χέρια σου”. Όταν το χεις αυτό τότε μπορείς να προχωρήσεις. Δεν είναι εύκολο υλικό η ζαχαρόπαστα! έχει πολλές ιδιαιτερότητες και πρέπει να μπορείς να την “διαβάσεις” για να τα πας καλά μαζί της...αλλιώς μπορεί άνετα να σου αλλάξει τα φώτα ή να σου κάνει τα νεύρα σου κουρέλια!!! χεχεχε...ένα είναι σίγουρο...είναι έρωτας!

Did you have any teachers? Have you watched tutorials or pictures? Which artists have influenced you the most worldwide?
Ειχες καποιους δασκάλους από τους οποίους έχεις εκπαιδευτεί? Έχεις παρακολουθήσει καποια βίντεο και φωτογραφικό υλικό επάνω στη διακόσμηση? Ποιοι καλλιτέχνες διεθνώς είναι οι επιρροες σου?
I am self taught in sugar art and pretty much sure that I have seen all pictures of cakes existing in the internet, I must admit that I have not seen many tutorials because I am not that kind of person, meaning sitting and following all instructions litterally.. haha...  I make of my head!
There are many beloved artists worldwide that I admire their work but for me the one is Mike's Amazing Cakes!
Είμαι αυτοδίδακτη στη ζαχαροτεχνία αλλά είμαι σχεδόν σίγουρη ότι έχω δει όλες τις φωτογραφίες με τούρτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο!! Τutorials οφείλω να πω ότι δεν έχω δει πολλά γιατί είμαι και τύπος που δεν μπορώ να ακολουθήσω καταγράμμα οδηγίες...χαχαχα...κάνω του κεφαλιού μου δηλαδή! 
Υπάρχουν αρκετοί αγαπημένοι ζαχαροτέχνες ανα το παγκόσμιο που θαυμάζω τη δουλειά τους, για μένα όμως ένας είναι η αδυναμία μου….Mike's Amazing Cakes!!

How do people see sugar art in Cyprus? A big question in Greece is whether the sugar art is really appreciated, considering its prices comparing to a pastry shop cake. Lots of time in decoration and effort to provide is as much as possible correct (not to mention perfect) result, is it really appreciated by the Clients?
Πώς βλέπει ο κόσμος τη ζαχαροτεχνία στην Κύπρο? Το μεγάλο ερώτημα στην Ελλάδα είναι αν πραγματικά η ζαχαροτεχνία εκτιμάται σωστα, αν αναλογιστούμε τις οικονομικές διαφορές σε σύγκριση με μία τούρτα ζαχαροπλαστείου. Με αρκετές ώρες επάνω στη διακόσμηση για να αποδώσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (για να μη πω το τελειο), τελικά εκτιμάται από τους πελάτες? 
Unfortunately Cyprus is many many steps still behind! You can't price like the pastry cakes. People cannot understand the fact that what we do is firstly art and then a cake! Such cakes are not supposed to be addressed to everyone. It's something that requires much time so that you get if you wish the best result. And unfortunately you have no time to waste. Some people appreciate well and know that they purchase something special and have no problem to pay, but not the majority!
Δυστυχώς στην Κύπρο είμαστε αρκετά βήματα πίσω! Δεν μπορείς να έχεις τιμές τούρτας ζαχαροπλαστείου. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι αυτό που κάνουμε είναι πρώτα τέχνη και μετά τούρτα! Οι τούρτες αυτές δεν απευθύνονται για όλο τον κόσμο. Είναι κάτι που θέλει πολύ χρόνο για να γίνει αν θες να έχεις ένα τέλειο αποτέλεσμα! Και δυστυχώς ο χρόνος είναι χρήμα! Κάποιοι το αξιολογούν σωστά και ξέρουν ότι αγοράζουν κάτι ξεχωριστό και δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν, οι περισσότεροι όμως, όχι!!!

What’s the level of sugar art in Cyprus? How do you see artists in Cyprus and Greece? Have you distinguished some sugar artists in Greece or in Cyprus? 
Ποιο είναι το επίπεδο ζαχαροτεχνίας στην Κύπρο? Πώς βλέπεις τους ζαχαροτέχνες σε Ελλάδα και Κύπρο? Εχεις διακρίνει καποια ταλέντα?
I consider that we have still plenty of work in front of us to reach the level of artists abroad. In Greece and Cyprus, there are many good sugar artists and some of them in real high level! I wouldn't like to name them because I would be unfair to others.
Θεωρώ ότι έχουμε πολύ δουλειά ακόμα μπροστά μας για να φτάσουμε στα επίπεδα του εξωτερικού. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχουν αρκετοί καλοί ζαχαροτέχνες και κάποιοι από αυτούς είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο!! Δε θα θέλα να ονομάσω κάποιους γιατι δε θέλω να αδικήσω κανέναν.


Do you use handmade sugar paste for your creations or a specific brand that you could recommend?
Χρησιμοποιείς  χειροποίητη ζαχαρόπαστα για τις δημιουργίες σου ή καποια συγκεκριμένη μάρκα που θα ήθελες να προτείνεις?
Until a year ago I was making my own home made sugar paste. Unfortunately it's hard to make and time wasting. All this kneading process created a problem to my hand wrists so I was forced to stop. Now, I use commercial sugar paste. There are many choices in the market and each paste has its particularities. After searching enough I believe I concluded in using 4 specific pastes each for a different purpose. Coverage, cupcakes, figures and flowers.
Μέχρι πριν ένα χρόνο έφτιαχνα δική  μου σπιτική ζαχαρόπαστα. Έχει όμως πολύ κόπο για να γίνει και είναι χρονοβόρα. Όλο αυτό το ζύμωμα μου δημιούργησε ένα πρόβλημα στους καρπούς των χεριών μου και αναγκάστηκα να το σταματήσω. Τώρα πλέον χρησιμοποιώ έτοιμη! Υπάρχουν πάρα πολλές επίλογες στην αγορά και η κάθε μια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες! Ψάχνοντας το αρκετά οφείλω να πω κατέληξα να χρησιμοποιώ 4 μάρκες με την κάθε μια να κάνει για διαφορετικό σκοπό. Άλλη για κάλυψη, άλλη για καπκεικς, άλλη για φιγούρες κι άλλη για λουλούδια.


Do weather conditions in Cyprus enable you work properly with sugar art? As an example, within the summer or with humidity, working with sugar paste is not ideal. 
Οι καιρικές συνθήκες στην Κύπρο πόσο βοηθούν να δουλέψεις σωστα τη ζαχαροτεχνία? Για παράδειγμα, καλοκαίρι με υγρασία, το να δουλεχεις τη ζαχαρόπαστα δεν είναι ιδανικό.
As above stated sugar paste has its particularities. The worst enemy of a sugar paste decorated cake is humidity and heat... And here we have both plenty! In summer we heat 40 degrees in temperature and sometimes combined along with high levels of humidity that make our life difficult!
Όπως έχω προαναφέρει είναι ένα δύσκολο υλικό με ιδιαιτερότητες. Ο χειρότερος εχθρός μιας τούρτας με ζαχαρόπαστα είναι η υγρασία και η ζέστη….κι εμείς εδώ τα έχουμε σε αφθονία! το καλοκαίρι χτυπάμε 40αρια σε θερμοκρασία και αρκετές φορές σε συνδιασμό με πολύ ψηλά ποσοστά υγρασίας μας κάνει τη ζωή πιο δύσκολη!!!



What kind of cakes are the most appropriate to use in decorations? Do you believe that sponge cakes with syrup and creams within fit to decorated cakes?
Τι ειδους βαση κεικ για ζαχαροτεχνία είναι η πιο σωστή? Πιστευεις ότι τα παντεσπάνια με σιρόπι και κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμημένες τούρτες?
Within the last period there are many discussions about this issue! I am totally against in it, such cake is a piece of art and in every event it should be in public view where everybody can see and admire. Besides that is basically the reason you make it, so such mixture should no be kept in the fridge. This doesn't mean that mixture should be based on a dry cake. There are plenty of beautiful and juicy cakes, with beautiful cremes to apply for filling and reserve off the fridge, Besides, layer cake is not basically the problem, you might use it with syrup as well! The problem is the filling cremes which are not at all stable, they need to be reserved on the fridge to keep the right consistency. 
Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για αυτό το θέμα!! Εγώ είμαι κάθετη σε αυτό, μια τέτοια τούρτα είναι έργο τέχνης και πρέπει σε κάθε εκδήλωση να βρίσκεται σε δημόσια θέα για να μπορεί ο καθένας να την δει και να την θαυμάσει, άλλωστε γι αυτό το λόγο γίνεται, άρα πρέπει να είναι μείγμα που δεν χρειάζεται ψυγείο!! Αυτό τώρα δεν σημαίνει ότι το μείγμα πρέπει να είναι ένα στεγνό κέικ! Υπάρχουν τόσες ωραίες συνταγές για ζουμερά κέικς με πολύ ωραίες κρέμες για γέμιση που κρατάνε εκτός ψυγείου. Τώρα όσο αφορά το παντεσπάνι δεν είναι εκεί το πρόβλημα, μπορείς άνετα να το χρησιμοποιήσεις ακόμη και σιροπιασμένο! Το θέμα μας είναι στις κρέμες γέμισης που δεν είναι καθόλου σταθερές και χρειάζονται ψυγείο για να διατηρηθουν στη σωστή σύσταση!



As I see many of your designs are related to classic cartoons. How difficult is to make cartoon figures?
Σε πολλά σχέδια σου βλέπω τα κλασσικά καρτουν. Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις τετοιες φιγούρες?
When you make birthday cakes for kids, it's inevitable! It's not easy to copy everything... especially when figures are weird usually not even on 3d and at the same time you should make them as much as possible closer to the original! And our little friends are difficult judges!
Όταν φτιάχνεις παιδικές τούρτες γενεθλίων αυτό είναι αναπόφεκτο! Δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιγράψεις ότιδήποτε...ειδικά όταν έχει να κάνει με περίεργες μούρες που συνήθως δεν ειναι καν σε τρισδιάστατη μορφή και συ θα πρέπει να το αποδώσεις όσο πιο κοντά γίνεται στο πρωτότυπο! Και οι μικροί μας φίλοι είναι πολύ δύσκολοι κριτές!! 


I see that you are working and teaching  3d cakes. How difficult is to make a 3d cake? 
Δουλευεις και διδάσκεις τα τρισδιάστατα. Πόσο δύσκολη είναι μια τετοια τουρτα?
To make a 3d cake you need to "study". You have to put the correct proportions in your design otherwise a wrong move can lead you to disaster! In many cases you will need to make special constructions in order to fully support a structure,
Για να φτιάξεις μια τρισδιάστατη τούρτα χρειάζεται  “μελέτη”. Πρέπει να βγάλεις  σωστές αναλογίες στο σχέδιο γιατί μια λάθος κίνηση μπορεί να είναι καταστροφική! Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται να κάνεις και ειδικές κατασκευές για να μπορέσεις να την στηρίξεις σωστά. 


What kind of cake to decorate had given you the hardest time in the past ? 
Ποια ηταν η πιο δύσκολη τουρτα που χρειαστηκε να φτιάξεις?
If I remember well it was a cake with 4 characters from Madagascar movie. I think they had the weirdest cartoon faces ever seen! 
Αν θυμάμαι καλά ήταν μια τούρτα με τους 4 χαρακτήρες της ταινίας Μαδαγασκάρη...νομίζω ότι έχουν τις πιο περίεργες φάτσες καρτούν!!!!



What is the best way to cover a cake before using sugar paste? Do you like using buttercream, ganache or another type of cream for filling and/or coverage?
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καλύψεις μια τούρτα πριν τη ζαχαρόπαστα? Προτιμάς τη βουτυρόκρεμα, την γκανας ή καποιον άλλο τυπο κρέμας γέμισης /καλυψης?
I use the two most well known ways for coverage, buttercream, and ganache, depending on the cake needs. For filling I love very much Nutella!
Χρησιμοποιώ τους δυο πιο γνωστούς τρόπους για κάλυψη, βουτυρόκρεμα και γκανάς, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της τούρτας. Για γέμιση έχω μια αδυναμία στη Nutella!!!



You are running a shop in Cyprus where people can order their cakes. In Greece creating a space as such seems to be a very difficult procedure to follow, considering the time wasting, prerequisites to respect and financially the amount to spend in order to start a business. Is it the same in Cyprus? How difficult was for you to start this business?
Εχεις εργαστήριο στην Κύπρο για τους πελάτες που παραγγέλνουν. Στην Ελλάδα το να δημιουργήσεις έναν τετοιο χώρο είναι πολύ δυσκολο από πλευράς διαδικασιών, κόστος χρονικό, συγκεκριμένοι κανονισμοι και οικονομικά έξοδα για να ξεκινήσεις την επιχειρηση. Είναι ίδιο το προβλημα και στην Κύπρο? Πόσο ευκολο ή δυσκολο είναι να ξεκινήσεις μια τετοια επιχειριση?
In our days, it's difficult to run a business. Expenses are high and you need a pretty good cycle of business to reach the profit. But it's more difficult to start from the beginning. We are in a period of crisis in Cyprus and such cakes are considered as luxury!!! And the worst of all is that selling has gone bad in a way that everyone, in order to sell has lowered prices so much that at the end you reach a financial knock.
Στις μέρες μας είναι πλέον πολύ δύσκολο να διατηρείς ένα μαγαζί. Τα έξοδα του είναι τόσα πολλά που θα πρέπει να έχεις ένα καλο κύκλο εργασιών για να βγάζεις κέρδος. Κι ακόμη πιο δύσκολο είναι να ξεκινήσεις κάτι από την αρχή. Είμαστε σε εποχή κρίσης και στην Κύπρο και οι τούρτες αυτές είναι πολυτέλεια!!! και το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι έχει χαλάσει τόσο πολύ το παζάρι που για να πουλήσει ο καθένας έχει ρίξει τόσο κάτω τις τιμές που σε κάποιες περιπτώσεις βγαίνεις και με ζημιά.


You started recently to be a sugar art teacher. And I heard a very good one. What are basically the tips to share with someone working for the first time with sugar art?
Ξεκίνησες πρόσφατα και ως δασκάλα ζαχαροτεχνίας. Και ακουσα ότι εισαι πολύ καλή. Τι θα συμβουλευες καποιον που ξεκινάει τωρα να δουλευει με τη ζαχαρόπαστα?
Sugar art is love! If you don't love it and you just see a profession in it then for sure you will not succeed! To make it a profession I believe that you should reach a very good level, I love teaching for one reason... Pleasure and satisfaction brought by a cake construction or a figure, at the end of a seminar, it returns to you in double while watching the joy of creating in the students' faces.
Η ζαχαροτεχνία είναι έρωτας! αν δεν το αγαπάς και απλά το βλέπεις σαν επάγγελμα τότε σίγουρα δε θα πετύχεις! Για να το κάνεις όμως επάγγελμα θεωρώ ότι πρέπει να έχεις φτάσει σε ένα καλό επίπεδο!! Τη διδασκαλία την αγαπώ πολυ για ένα λόγο…..η χαρά και η ικανοποίηση που σου δίνει η κατασκευή μιας τούρτας ή μιας φιγούρας στο τέλος του μαθήματος την παίρνεις πολλαπλάσια βλέποντας τη χαρά της δημιουργίας στα πρόσωπα των μαθητών. 


What is Georgia  thinking about her future in sugar art? What are her plans? 
Τι σκέφτεται η Γεωργία για το μέλλον στη ζαχαροτεχνία? Ποια είναι τα σχέδιά της?
I wish there is future in sugar art because things are difficult! People have many financial problems and for sure what we offer is luxury!! I have lots of plans in mind... But nothing specific!
Μακάρι να υπάρξει μέλλον γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα!! Ο κόσμος πλέον έχει πολλά οικονομικά προβλήματα και σίγουρα αυτό που προσφέρουμε εμείς είναι είδος πολυτελειάς!!!.....Εχω πολλά στο μυαλό μου…αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο!



Scheduled next seminars in Cyprus with Georgia will be in March and as expected sold out. Nevertheless you can keep contact with Georgia to watch her designs and info about seminars through her facebook page Fouska and following her on her website fouska.com.
Τα προγραμματισμένα επόμενα σεμινάρια στην Κύπρο με τη Γεωργία είναι κανονισμένα για το Μάρτιο και όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπάρχουν κενές θέσεις. Μπορείτε ομως να κρατήσετε επαφή με το σχέδιο και τη διδασκαλία της Γεωργίας κάνοντας like στη σελίδα της στο facebook Fouska αλλά και ακολουθώντας τη στο διαδικτυακό site fouska.com.


Comparing to many dynamic creations of high level, Georgia has a basic talent that you cannot find easily in all sugar artists cakes, Clear design, not exaggerated, simplicity in decoration in a way that the only thing that drives your attention on the cake is a very central and specific subject. The simple sugar paste coverage along with minimal design is one of the most difficult applications in sugar art. And that because even the simplest imperfection might catch your attention and consequently reduce the value of the initial target why the cake has been made. So Georgia makes among the best (not to mention most perfect) cakes of that kind. And it's not only that her talent. Her hand in cartoon figures is amazing and incredibly precise (no matter easy or difficult is for her). The only thing I can do is use a very french expression to conclude: Chapeau!
Συγκριτικά με πολλές δουλειές δυναμικές και υψηλού επιπέδου, η Γεωργία έχει ένα μεγάλο και βασικό χαρακτηριστικό που όσο και να το ψάξεις δε θα το βρεις στις τουρτες των ζαχαροτεχνών, Καθαρότητα στο σχέδιο, χωρίς υπερβολές, απλότητα στη διακόσμηση ώστε να τραβά την προσοχή μόνο ένα κεντρικό θέμα. Η απλή κάλυψη με ζαχαρόπαστα μιας τουρτας με μινιμαλ σχεδιο ειναι από τις πιο δύσκολες εφαρμογές. Και αυτό γιατι η παραμικρή ατέλεια "χτυπαει" στο μάτι και πολλές φορές αλλοιώνει τον αρχικό στόχο που φτιάχτηκε. Η Γεωργία λοιπόν φτιάχνει απο τις καλύτερες αν οχι τελειότερες τουρτες αυτού του είδους. Και οχι μόνο αυτό το χέρι της στις φιγούρες καρτούν ειναι καταπληκτικό και απίστευτα ακριβές όσο δύσκολο ή ευκολο και αν το θεωρεί η ίδια. Εγώ το μόνο που θα πω είναι να χρησιμοποιήσω μια καθαρά γαλλική έκφραση: Chapeau (σου βγάζω το καπέλο)!





Ευχαριστώ θερμότατα τη Γεωργία για την τιμή που μου έκανε να μου παραχωρήσει τη συνέντευξη αυτή και τις ευχομαι υγεία και πολλές επιτυχίες σε επίπεδο δουλεμένης τούρτας αλλά και διδασκαλίας. Φιλουθκια!

Love
Les Delices d' Eleni