Friday, March 27, 2015

Easter chocolate gifts / Πασχαλινά σοκολατένια δωράκια

Τα πασχαλινά αβγά ειναι ακριβά στολισμένα ή όχι.... Εσείς όμως μπορείτε να πρωτοτυπίσετε και να φτιάξετε με τις δικές σας ιδέες σοκολατένια δωράκια για να χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Easter eggs are expensive, decorated or not.... But you can make the difference if you make your own little chocolate gifts for your beloved ones.

Ένα ωραίο κουτάκι, μία όμορφη κορδέλα χρωματιστή, ζαχαρωτά και σοκολατένια κυπελάκια που μπορείτε να φτιάξετε με τον τρόπο που σας δείχνω εδώ...
A nice little box, a beatiful colourful ribbon, candies, and chocolate cups that you can make through this link .

Και μετά μόνο φαντασία και έμπνευση.... Then get inspired and use your imagination..

Εγώ εφτιαξα δύο διαφορετικές ιδέες... I made two different ideas that I thought

Πήρα δύο σοκολατένια κυπελλάκια που έφτιαξα τα γέμισα με καραμελακια και στόλισα με μία ομορφη κορδελα. Στη συνέχεια γέμισα ένα όμορφο κουτάκι κλειστό με ζαχαρωτά και τοποθέτησα επάνω το σοκολατένιο μου "κουτάκι". Κλείνοντας το κουτί στόλισα και με μία άλλη κορδέλα και ... voila!
In the first idea, I took two chocolate cups, filled them in with candues and decorated them with a ribbon. Then I had a nice orange little box, I filled it with candies that I liked and placed my chocolate surprise on top of them. By closing the box I decorated with another ribbon and voila!

Στη δεύτερη ιδέα, χρησιμοποίησα ένα σοκολατένιο κυπελλάκι που εφτιαξα από πλαστικό ποτηράκι, το γέμισα με καραμελάκια, σε ένα διάφανο σακουλάκι με μία ωραία κορδελίτσα και έτοιμο...
In the second idea, I used a chocolate cup made with a plastic cup, filled it with candies, placed it in a transparent little bag with a nice ribbon and ready to deliver.



Από τη συνταγή μου στο Real Food / Τεύχος Μαρτίου 2015 επίσης τα αβγουλάκια που ειναι φτιαγμένα με καλουπάκι σιλικόνης ειναι γεμισμένα με καραμελάκια. From Real Food magazine/ March 2015, the big eggs are made with silicone molds and filled in with candies.


Εσείς τι άλλες ιδέες έχετε?
What are your ideas?

Σας παραθέτω της φίλης μου Νίκης Μανιάτη από τη Μεσσήνη της Μεσσηνίας τις δικές της δημιουργικές ιδέες για δώρο με τα σοκολατένια κυπελλάκια. Νίκη μου σε ευχαριστώ για τις φωτογραφίες, με τιμάς . Η δημιουργία δεν πρεπει να σταματάει ποτέ και αυτό πρέπει κάθε μέρα να το αποδεικνύουμε με τη δική μας προσπάθεια! 
I present you the creations of my friend Niki Maniati from Messini Messinia having prepared the chocolate cups and transformed them to gifts. Thank you so much Niki for allowing me to post them. Creation should never end and that's what we should prove everyday with out effort!





Choco cups / Σοκοκυπελλάκια (σοκολατένια κυπελλάκια)


Δεν έχω πολλά να σας παω.... Πολυ εύκολα και γρήγορα. Εχετε φόρμες σιλικόνης για καπκεικς? Πλαστικά κλασσικά ποτηράκια?, Ετοιμαστείτε δείτε τις φωτογραφίες και ετοιμάστε τα... Εμπνεύστηκα από ένα πρόσφατο βιντεάκι μιας κοπέλας που είδα κι εξηγούσε πώς κάνουμε σοκολατένια κυπελλάκια από πλαστικό.
No much to tell.... Easily and quickly... If you have silicone molds for cupcakes or plastic cups just watch the pictures and prepare them... Inspired by an interesting video that I had seen recently, where a girl was describing how to make chocolate cups from plastic ...


You will need / Χρειαζόμαστε
Plastic cups that you like / Ποτηράκια πλαστικά που μας αρέσουν
Silicone molds or forms for cupcakes / Φόρμες σιλικόνης που μας αρέσουν..
Bitter chocolate melted and tempered / Σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη και στρωμένη


Φορμες σιλικόνης / silicone forms

Κόβουμε με ένα ψαλιδάκι στο μέγεθος που θέλουμε τα ποτηράκια και κόβουμε λίγο ένα κάθετο σημείο στο ποτήρι. Αν το θέλουμε το ποτηράκι ψηλό κόβουμε ένα μικρό κάθετο σημείο μόνο.
Cut the cups with your scissors in the size that you like, then cut a small vertical point like in the picture. In case you don't wish to modify the size of your cups only cut the vertical point. 

Η σοκολάτα μας πρέπει να είναι στρωμένη. Εάν δεν έχετε θερμόμετρο σοκολάτας ανακατεύετε καλά τη σοκολάτα μέχρι η θερμοκρασία της να είναι χλιαρή (για να καταλάβετε πόσο έτοιμη είναι απλά δοκιμάστε στο χείλος σας. Εάν είναι χλιαρή προς κρύα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε).
Chocolate must be tempered. If you don't have a thermometer, just mix the melted chocolate until it becomes lukeworm. (If you want to be sure just approach to your lip a little chocolate drop and if it is lukeworm to cool then it's ready to be used)

Δείτε στιεσ φωτογραφίες που ακολουθούν πώς να τα γεμίσετε. Just check below how to fill in the cups


Τα βάζουμε για λιγες ώρες στο ψυγείο. Put them in fridge for a few hours.
Με προσοχή ξεκολλάμε τον περίγυρο από τα καπκεικς. Για να μη μας σπάσει προσπαθούμε προσεκτικά να τα ξεκολλήσουμε και μετά τραβάμε απαλά τον πάτο. Στα πλαστικά ποτήρια τραβάμε από το κάθετο σημείο που εχουμε κόψει με το ψαλλίδι και σιγά σιγά αυτό αρχίζει και ξεκολλάει από μόνο του (συνεχίζουμε να ξεκολλαμε προσεκτικά). Try to rive carefully the form from the chocolate cup already formed. In order to avoid breaking it try to carefully rive the round part of the cup or form and then pull off softly the bottom part.
In the plastic cups, remember the cut vertically point and pull a little to rive the chocolate cup formed from the plastic. You will realize that it will then rive magically itself. Continue with the rest.

Επειδή η στρωμένη σοκολάτα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να σας στερεοποιηθεί γρήγορα φροντίστε να  τα ποτηράκια και τις φόρμες σας σχετικά γρήγορα. Διαφορετικά θα πρέπει να ξαναζεστάνετε τη σοκολάτα.
Tempered chocolate, based on the weather conditions might cool quicker (especially when it's winter). Therefore make sure that you fill in your cups and forms as soon as possible. Otherwise you will have to melt chocolate again.


Προτασεις σερβιρίσματος


Το χειμώνα διατηρούνται κι εξω από ψυγείο μακριά από υγρασία... Καλοκαιράκι όμως μέσα στο ψυγείο. In winter they can be stored out of the fridge away from humidity. But during summer keep them in the fridge...



Love 
Les Delices d' Eleni



















Fasting/Vegan chocolate cake with strawberries / Νηστίσιμο/ Χορτοφαγικό σοκολατένιο κεικ με φράουλες

Η φίλη μου Μίνα ήθελε μία νηστίσιμη συνταγή για σοκολατένιο κεικ γενεθλίων. Θυμήθηκα πριν δύο χρόνια οτι είχα κάνει μία συνταγή την οποία έκανα τουρτα γενεθλίων.
Σήμερα λοιπόν σας δίνω τη συνταγή για κεικ που μπορείτε να το φτιάξετε είτε νηστεύετε είτε είστε χορτοφάγος αλλά και συγχρόνως μία ωραία ιδέα για μία εντυπωσιακή απλή τούρτα γενεθλίων.
My friend Mina was looking for a fasting recipe for chocolate birthday cake. I remembered, 2 years ago, that I made a chocolate cake transformed to a birthday cake.
So today check out this cake recipe that you can make during the fasting period before Easter or anytime in the year if you are vegan. At the same time you might produce an impressive birthday cake.


Για / For 10-12
Προετοιμασία / Preparation: 10'
Ψήσιμο / Baking: 30-50' (see below options)

Υλικά /Ingredients
Για το κέικ / For the cake
375 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του /  self rising flour
2 κ.γ. σόδα / tsp bicarbonated soda
35 gr κακαο σκόνη / cocoa powder
1 κ.γ. αλάτι / tsp salt
3 gr βανιλλίνη / vanilline
450 gr κρυσταλλική ζάχαρη / caster sugar
3 tbs κ.σ. λευκό ξύδι / white vinegar
165 gr καλαμποκέλαιο / corn oil
400 gr νερό / water

Για τη διακόσμηση / For the decoration
Μαρμελάδα με φρούτα του δάσους ή φράουλας / Forest fruits jam, or strawberry jam
400 gr Φυτική κρέμα χτυπημένη με 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη/  Vegetal cream whipped with 2 tablespoons of powder sugar
500 gr φρέσκες φράουλες / fresh strawberries

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και με το μιξε χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Put all ingredients in a bowl and with a mixer beat well until they are incorporated well.


Ανάλογα με το αν θέλουμε να φτιάξουμε μια τούρτα γενεθλίων μοιράζουμε το μείγμα μας σε 2 ταψάκια των 23 εκ. (ή σε πιο μικρά αν θέλουμε πάνω από δύο στρώματα). Αν όμως θέλουμε ένα απλό κέικ βάζουμε όλο το μείγμα μέσα σε ένα ταψί 23 εκ.  Depending on what you wish to do, in case you want to make a birthday cake in layers, use two oven dishes of 23 cm (for two layers, for more layers use smaller dishes). In case you wish only to make a simple cake without layers, just use a dish over of 23 cm.
Αν κάνετε στρώματα, ψήστε τα ταψάκια για 30' στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Αν ψήσετε ένα απλό κεικ το βάζετε σε ένα ταψάκι 23 εκ και το ψήνετε για περίπου 50 λεπτά.
In case you make layers, bake your cakes in 170 degrees (C)/ air for 30'. In case you make a simple cake without layers, bake it in the same degrees but for 50 minutes approximately.


Διακοσμούμε όπως μας αρέσει. Εγώ έβαλα λίγη μαρμελάδα και κρέμα στο εσωτερικό και διακόσμησα με την υπόλοιπη κρέμα αλλά και τις φρέσκες φράουλες. Φτιάξτε την όπως σας αρέσει.
Decorate as you like. I put some jam and cream within the layers and decorated with the rest of the cream and strawberries.







Enjoy
Les Delices d' Eleni