Saturday, December 20, 2014

Children's atelier / Όταν τα παιδιά δημιουργούν...

Όταν τα παιδιά δημιουργούν. Όχι τα δικά μου. Εδώ στη Γαλλία τα παιδιά αγαπούν να δημιουργούν και να διακοσμούν, γιατί όπως έμαθα αρέσει αυτό και στην οικογένειά τους... Στους γονείς τους.
Είναι λογικό λοιπόν να μοιράζονται εμπειρίες και πράγματα με τα δικά μου παιδιά.

Την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ένα ατελιέ με παιδιά όπου διακόσμησαν με ό,τι υλικά ήθελαν, ζαχαρόπαστα royal icing, διάφορες πέρλες, ζαχαρωτά και το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό. Σαν και αυτά...

Με αφορμή τα γενέθλιά μου πριν λίγες μέρες στην παγκόσμια ημέρα του παιδιού θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το άρθρο που έχει αποκλειστικά παιδικά δημιουργήματα και να ευχηθώ να είναι καλά αλλά και εμείς να τους δίνουμε βήμα έμπνευσης και χαράς! Καλές γιορτές με υγεία!



Τραπέζι για 4 καλλιτέχνες.... !
γιατί νηστικό αρκούδι δε χορεύει...


Ώρα για δημιουργίες....

και πάμε δυνατά....

Δημιουργίες...

Πολλά Φιλιά!




















Friday, December 19, 2014

White chocolates with almond paste and lemon/ Λευκά σοκολατάκια με αμυγδαλόπαστα και λεμόνι


Είναι ιδιαίτερη συνταγή αν σας αρέσουν οι "αμυγδαλογεύσεις". Δεν είναι δύσκολη συνταγή, φροντίστε απλά να τα αφήσετε τα σοκολατάκια να στεγνώσουν καλά, πριν τα στολίσετε. A different recipe for those who like almond paste. Not a difficult one. Just make sure to leave the little chocolates rest and become a little dry before you serve them.
Ingredients / Υλικά (35-40 κομμάτια/ pieces)

500 gr αμυγδαλόπαστα (μπορείτε να βρείτε σε είδη ζαχαροπλαστικής αλλά και στο σούπερ μάρκετ, να ζητήσετε με περιεκτικότητα αμύγδαλου τουλάχιστον 50% για εντονη γεύση)./ almond paste (you may find in pastry shops or in super markets, make sure that quantity of almond in paste is at least 50% for stronger taste).
18 gr χυμός λεμονιού/lemon juice
Ξύσμα από 2 λεμόνια/ 2 lemons zest
250 gr λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας/ good quality white chocolate
ζαχαρη άχνη / powder sugar

Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Melt white chocolate in medium to low heat.

Σε ένα μπωλ βάζουμε σε κομμάτια την αμυγδαλόπαστα και ανακατεύουμε με το χυμό και το ξύσμα. Πλάθουμε μπαλάκια. In a bowl put the almond paste in pieces and mix with lemon juice and zest. Mix them well and make little balls.
Βουτάμε στη λευκή σοκολάτα τα μπαλάκια της αμυγδαλόπαστας και μετά κατευθείαν στην άχνη... Δε θα κολλήσει αμέσως γι'αυτο τα αφήνουμε στην άκρη μετά να σκληρύνουν λιγάκι. Throw the little balls in white chocolate and then directly to powder sugar. Then place them in baking paper and leave them for at least an hour to become firm.

Εύκολη και νόστιμη συνταγή να τη φτιάξετε και να κεράσετε! Easy and delicious recipe waiting for you to make and serve!

Enjoy,
Les Delices d' Eleni




chocolates with rhum and nuts/ Σοκολατάκια με ρούμι και καρύδι

Συνταγή Παρλιάρου.... αυτά είναι τα πρώτα σοκολατάκια που έχω φτιάξει πριν από πολλά πολλά χρόνια... Και είναι γευστικά εορταστικά και ενδιαφέροντα να τα προσφέρετε σε δωράκι. 
That's a recipe from greek pastry chef Stelios Parliaros. These are the first little chocolates that I had prepared many many years ago... They are delicious, festive and interesting to offer as gift to friends.

Ingredients/ Υλικά (25-30 pieces/ κομμάτια)
350 gr καρύδια ψιλοαλεσμένα / nuts finely ground
29 gr ζαχαρη άχνη/ powder sugar 
59 gr κρέμα γάλακτος/ creme fraiche
290 gr σοκολάτα 55% καλής ποιότητας good quality chocolate 55%
57 gr ρούμι / rum
cocoa powder 100% and powder sugar for coverage / Κακάο υψηλής περιεκτικότητας και ζαχαρη αχνη για την επικάλυψη.

Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρι. Melt the chocolate in bain marie.

Βάλτε σε ένα μπωλ τα καρύδια, την άχνη και την κρέμα γάλακτος. Put in a bowl the nuts, the powder sugar and the creme fraiche.
Μόλις λιώσει η σοκολάτα προσθέστε την στο μείγμα των καρυδιών. Once chocolate is melted, throw it to the bowl with the nuts' mixture.
Προσθέστε το ρούμι. Add then the alcohol/ rum
Ανακατέψτε καλά ώστε να γίνει ενιαίο το μείγμα. Mix well the ingredients until you have a good and firm incorpoeated mixture.
Αφήστε το για μια νύχτα εκτός ψυγείου. Εάν ο καιρός είναι ζεστός βάλτε το για μία νύχτα στο ψυγείο. Το μείγμα σφίγγει.  Leave it off the fridge for one night. In case weather is hot reserve for one night in fridge. Mixture will be very firm.
Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια και τα ρίχνουμε μέσα στην άχνη ή το κακάο να ασπρίσουν ή να καφετίσουν. Make small balls of the mixture and then throw to sugar or to cocoa.
Final result...

Πάρα πολύ εύκολα σοκολατάκια νόστιμα και διατηρούνται μπορώ να σας πω για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες, κυρίως χειμώνα μπορεί και μήνα. Easy little chocolates, delicious and of course well reserved for at least 2-3 weeks, in winter possibly a month. 
Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα διατηρήσετε σε μεταλλικό μπωλ κλειστά. The best way to reserve them is in a metallic bowl closed.

Enjoy,
Les Delices d' Eleni









Chocolates pralines/ Σοκολατένιες πραλίνες

Φτιάχνω πραλίνες κάθε χρόνο. Απλά σου αρέσουν. Αν τις αγοράσεις πιθανότατα να τις ακριβοπληρώσις. Αν τις φτιάξεις όμως ειναι ανεκτίμητες. Καταπληκτική ιδέα για δώρο σε ένα ομορφο κουτι για να προσφέρεις στα πλαίσια των γιορτών. Ευκολη συνταγή σε  3 συγκεκριμένα βήματα. I prepare pralines every year. You just love them. If you buy them they are expensive but if you make them they become more valuable. A nice idea to put them in a beautiful box and offer within the festive spirit.
Easy recipe as long as you follow the steps (3 important steps)
(Συνταγή εμπνευσμένη από πικάντικες πραλίνες του Παρλιάρου πρόσφατα σχετικά δημοσιευμένες, αλλά και από κλασική παλιά συνταγή/ based on a spicer version recipe by Stelios Parliaros)

Ingredients / Υλικά

350 gr milk chocolate/ σοκολάτα γάλακτος
200 gr praline/ ετοιμη πραλίνα (προσοχή όχι σοκοπάστα, τύπου μερέντα)
50 gr butter / βούτυρ αγελάδος
200 gr almonds croquant/ κροκάν αμυγδάλου
300 gr chocolate 55% (melted and tempered like here)/ σοκολάτα καλής ποιότητας λιωμένη και στρωμένη ακολουθώντας τα βήματα εδω)

Λιώνουμε σε μπεν μαρι τη σοκολάτα γάλακτος. Προσοχή σε μέτρια θερμοκρασία όχι υψηλή. Υπενθυμίζω πως η σοκολάτα γάλακτος είναι ευαίσθητη. Melt in bain mari the milk chocolate. Make sure that temperature is medium and not high. Milk chocolate is sensitive.
Βάζουμε σε ενα μπωλ την πραλίνα. Μόλις λιώσει η σοκολάτα καλά την προσθέτουμε στην πραλίνα και ανακατεύουμε. Πρέπει να ενσωματωθεί καλά με τη σοκολάτα. Οταν η θερμοκρασία πέσει κοντά στους 40 βαθμους (σε περίπτωση που δεν εχετε θερμόμετρο μόλις αρχίσει να είναι χλιαρή) προσθέστε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατέυουμε γοργά να ενσωματωθεί και αυτό. Στο τέλος ρίχνουμε το κροκάν και ανακατεύουμε.Put the praline in a bowl. When chocolate is well melted add it to the praline. Try to mix well. Praline must be well incorporated with chocolate. When temperature of mixture lows to 40 degrees (celsius) -in case you don't have a thermometer just try to have the mixture lukewarm- add the butter and mix once again well, until fully incorporated. At the end add the croquant and mix.
 



Τώρα είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θήκες σιλικόνης για σοκολάτα ή ακόμα και για παγάκια και να γεμίσουμε με το μείγμα. Διαφορετικά αποθέτουμε σε ένα μπωλ΄όλο το μείγμα και τα αφήνουμε για ένα βράδυ εκτός ψυγείου. Ανάλογα με τις θερμοκρασίες θα έλεγα ότι θα μπορούσατε και στο ψυγείο να το βάλετε να κάνει ζέστη. Σταθεροποιείται το μείγμα όταν παραμείνει για ένα βράδυ οπότε θα είναι έτοιμο μετά για να καλυφθεί με τη στρωμένη σοκολάτα. Now options are plenty. Either use chocolate molds to put parts of the mixture or just put all in a bowl and leave it in the fridge for one night. The mixture must be well stabilized prior fully covered with chocolate which is the final step.
Επόμενη μέρα /and the next day...

Ετοιμάζουμε την κάλυψη αφού πρώτα στρώσουμε τη σοκολάτα όπως εδώ
Prepare to cover with chocolate after having it tempered like in the link


Σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε το στρώσιμο της σοκολάτας απλά λιώστε τη και ανακατέψτε τη να χλιάνει πριν τη χρησιμοποιήσετε. Βέβαια στην περίπτωση αυτή η σοκολάτα θα γυαλίζει μόνο για μερικές ώρες και δε θα έχει διάρκεια. In case you wish to avoid the "temperage" just melt it mix it until is lukewarm and then use it to cover. In such case please consider that chocolate will be shiny for a few hours but later on will turn to mat.


Enjoy,
Les Delices d' Eleni