Wednesday, March 4, 2015

Charlotte aux fraises / Σαρλοτ με φράουλες

Προσωπικά θεωρώ οτι ένα από τα πιο θεαματικά και σχετικά εύκολα γλυκά ειναι οι σαρλότ. Για το χειμώνα προτιμώ τη σοκολατένια εκδοχή της όμως την άνοιξη και το καλοκαίρι τα χρώματα και η πιο ελαφριά συνταγή της δίνουν μία εξαιρετική εμφάνιση αλλά και μία γευστική απόλαυση.
I personally believe that charlottes are among the easiest and most spectacular desserts on a table. In winter I prefer a chocolate charlotte but in spring or summer, colors and a lighter recipe of it make of this dessert not only a remarkable piece but a delightful "delice".

Εδώ λοιπόν φτιάχνουμε την ελαφριά σαρλότ συνδιασμένη φράουλες.
Let's go for this light charlotte aux fraises recipe.

Υλικα / Ingredients
500 gr τυρί μασκαρπόνε / mascarpone cheese
300 gr τυρί τύπου Φιλαδέλφεια / philadelphia cheese
200 gr στραγγιστό γιαούρτι / strained yoghurt
100 gr κρυσταλλική ζάχαρη / caster sugar
500 gr κρέμα γάλακτος / creme fraiche (liquid)
5 gr φύλλα ζελατίνης / gelatine sheets
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκοι φυσικής βανίλιας / tea spoon of fresh vanilla grains
500 gr φράουλες / strawberries
300 gr μπισκότα τύπου σαβουαγιάρ / biscuits savoyard

Για το σιρόπι
150 gr νερό / water
150 gr κρυσταλλική ζάχαρη / caster sugar
1 σφηνάκι λικέρ φράουλας (έχω χρησιμοποιήσει το ιταλικό Frangoli) / shot of strawberries liquor ( I have used the italian one named Frangoli)

Πριν ξεκινήσουμε την κρέμα μας κάνουμε τρεις μικρές δουλειές. Μέσα σε ένα μπωλ με κρύο νερό βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης να μαλακώσουν,
Παρασκευάζουμε το σιρόπι επίσης. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 2 λεπτά (μετράμε δύο λεπτά από το σημείο βρασμού). Στη συνέχεια απόσύρουμε και ρίχνουμε το σφηνάκι με το λικέρ, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει (κυρίως να μην είναι πολύ ζεστό).
Κοβουμε 400 γρ από τις φράουλες σε μικρά κομματάκια. Μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε τις τοποθετούμε σε ένα μπωλ με ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας να τραβήξει τα υγρά από τα φρούτα.
Before preparing the cream, keep in mind to make a few things. First, put the gelatine sheet  in a bowl with cold water to let it soften.
Prepare the syrup. Put in a casserole the water and sugar to boil for 2 minutes (always count from the boiling point). Then withdraw from heat and throw the liquor shot and mix. Leave the syrup aside to cool.
Cut approximately 400 gr of strawberries in small pieces. Put them in a bowl and until using them put a kitchen paper on top in order to "suck"the fruits liquids.

Βάζουμε στο μίξερ το μασκαρπόνε, το Φιλαδέλφεια και το στραγγιστό γιαούρτι με τη ζάχαρη. Χτυπάμε για λίγο στο μίξερ για λίγο ώστε να μαλακώσουν τα τυριά αλλά και να ανακατευτεί καλά η ζάχαρη.Put in the mixer the mascarpoine cheese, the Philadelphia cheese and the strained yoghurt along with the sugar. Beat for a little while in order to have a soft white mixture of all the ingredients.

Προσθέτουμε λιγη λίγη την κρέμα γάλακτος να αναμειχθεί και χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αποκτήσουμε μία στητή κρέμα. Add little by little the creme fraiche, while beating in the mixer until you finally have a firm cream.


Βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα τηζελατίνη ίσα να λίωσει. την προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε να αναμειχθεί καλά. Put the strained gelatine sheet in the microwaves for a few seconds so that it becomes liquid. Add in the mixture and beat one last time to incorporate it well.


Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Αdd the vanilla grains and mix well.
Στο τέλος προσθέτουμε τα κομματάκια φράουλας και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα να ομογενοποιηθούν με το μείγμα. Finally add the strawberries' pieces and mix well with a spatula to incorporate them well.

Το επόμενο βήμα είναι να στήσουμε τη σαρλότ. The next step is to set up the charlotte.

Εκτός κι αν εχουμε το μεταλλικό μπωλ της σαρλότ μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε τη δουλειά μας και σε ενα παραμφερές πλαστικό μπωλ. Το μόνο που χρειάζεται και στις δυο περιπτώσεις ειναι να καλύψουμε όλο το εσωτερικό με ζελατίνα. Αυτό θα μας βοηθήσει να βγάλουμε μετά το γλυκό μας χωρίς να κολλήσει. Unless you have the special metallic dish for charlotte, you could use a similar plastic bowl as well. All you need is to put cling film all over the internal surface and fully cover it. It will enable us to withdraw the mixture in the end easily without sticking it inside.
Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στο σιρόπι για 1-2 δευτερόλεπτα και μετά τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στα πλαινα της σαρλότ. Dip the biscuits one by one in  the syrup for 1-2 seconds and then place them one after the other on the sides of the dish.

Μόλις τελειώσουμε αυτό το στήσιμο, ρίχνουμε το 1/3 της κρέμας στο εσωτερικά να απλωυεί στον πάτο και στο 1/3 του μπωλ. When you finish this stage, spread 1/3 of the cream to fully cover 1/3 approximately of the dish.

Σπάμε μερικά μπισκότα και αφού τα βουτήξουμε στο σιρόπι τα τοποθετούμε επάνω από την κρέμα. Then cut some biscuits dip them in the syrup and place them on top of the cream.
Ριχνουμε πάλι αλλο 1/3 κρέμας και επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία. Spread again another 1/3 of the cream and repeat the procedure as  mentioned above.
Στο τέλος τοποθετούμε μπισκοτα πάλι βουτηγμένα να καλύψουν σχεδόν την επιφάνεια. Αυτό το μέρος του γλυκού θα αποτελέσει τον πάτο του γλυκού μας στο τέλος. Στο τέλος καλύπτουμε το γλυκό με ζελατίνα και τοποθετούμε ένα πιατάκι από πάνω. Αυτό θα βοηθήσει τη σαρλότ να κρατήσει το σχήμα που χρειάζεται. In the end place on top biscuits dipped in the syrup until they almost cover the surface. This part will be in the end the bottom part of the dessert. Finally cover with a cling film the top of the dish and place a little plate that will enable the mixture in the dish to keep the right shape.
Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή ακόμα και για ενα βράδυ. Put in the fridge for 3-4 hours or overnight.

Την επόμενη μέρα βγάζουμε από το ψυγείο και βγάζουμε το γλυκό μας αναποδογυρίζοντάς το σε ένα πιάτο της αρεσκείας μας. The next day take it out of the fridge and withdraw from the dish and flip it on a plate or dish of your choice.
Διακοσμούμε με τις υπόλοιπες φράουλες όπως μας αρέσει.
Decorate with the rest of the strawberries according to your taste.




Tips


  • Δε βουτάμε για πολλή ώρα τα μπισκότα για να μη μουλιάσουν. Προσοχή μερικά δευτερόλεπτα ειναι υπερ αρκετά. Αυτό που θέλουμε είναι τα μπισκότα μας να κρατούν υγρασία και γεύση. Αν τα υπερσιροπιάσουμε το γλυκό μας πιθανότατα να καταρρεύσει. Don't dip the biscuits  too long and too much because they will soak. Attention, a few seconds are more than enough. All you need is biscuits to keep moist and be tasty. In case you overdip them you risk making your dessert collapse.
  • Δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε σαβουαγιάρ. Βρίσκοντας έτοιμα από το εμπόριο απλά γλιτώνουμε λίγο χρόνο. Καποια στιγμή θα σας δείξω πώς γίνονται. It's not diffcult to make savoyards, By finding them easily in super market you just save time. One day I will show how to make them.
  • Καλοκαιράκι η σαρλότ που σας παραπέμπω επίσης σε φωτογραφία γίνεται με τον ίδιο τρόπο και με φρούτα που σας αρέσουνε. Ψιλοκόβετε και προσθέτετε στο μείγμα αντί για φράουλες με τον τρόπο που σας έδειξα. Εγώ χρησιμοποίησα ροδάκινο και κεράσια. In summer as you see the picture of it can be made with fruits of your taste. Cut in small pieces and add to the mixture by replacing strawberries wherever mentioned. I used peach and cherries.
  • Φροντίστε τα φρούτα σας να μην είναι υπερβολικά ώριμα για να αποφύγετε υγρά μέσα στο γλυκό σας. Παρόλο που η ζελατίνη ελέγχει τα υγρά καλό είναι να είναι μέτρια προς ώριμα. Make sure the fruits used are not extremely matured so that you avoid too many liquids within your cream. Although gelatine sheets are used for this purpose it's better to use medium to matured fruits.
  • Αν έχετε σπιτικό λικέρ φράουλας χρησιμοποιείστε στο σιρόπι σας. In case you have home made strawberry liquer use it as in your syrup.





Love 
Les Delices d' Eleni

Monday, March 2, 2015

Fasting chocolate PannaCotta/ Νηστίσιμη σοκολατένια πανακότα...


Ετοιμαστείτε να απολαύσετε μία ελαφριά πανακότα. Νηστίσιμη και πάνω από όλα γρήγορη...Και για χορτοφάγους.
Διακοσμείστε τη όπως σας αρέσει... Εγώ προτιμώ φρέσκα φρούτα για να ισορροπήσει η σοκολάτα με δροσερή φρουτένια γεύση.
Get ready to enjoy a ligh pannacotta. Fasting and quick... For vegans as well. Decorate your dessert as you wish. I prefer fresh fruits to balance the chocolae with a fresh fruity taste..


Για / For: 6-7
Προετοιμασία/ Preparation:  10'
Αναμονή/Waiting : 2-3 ώρες

Υλικά / Ingredients
600 gr γάλα καρύδας (θα το βρείτε σε μορφή κονσέρβας) / coconut milk
60 gr κρυσταλλική ζάχαρη / caster sugar
10 gr φύλλα ζελατίνης / gelatine leaves
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκοι φρέσκιας βανίλιας / half table spoon of fresh vanilla grains
140 gr κουβερτουρα 55-57% / chocolate 55-57%

Βάζετε τα φύλλα ζελατίνης να λιώσουν σε ένα μπωλάκι με κρύο νερό. Put the gelatine leaves in a bowl with cold water.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε να ζεσταθει καλά το γάλα καρύδας μαζί με τη ζάχαρη, τη βανίλια και τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτιασε μέτρια φωτιά. Put in a little casserole the coconut milk, sugar, vanilla and chocolate in little pieces in medium heat.
Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέσα στο κατσαρολάκι τα υλικά να ομογενοποιηθούν καλά.Mix well all ingedients with a spatula until they are well incorporated.
Μόλις το μείγμα αρχίζει να κοχλάζει αποσύρουμε και προσθέτουμε καλά στραγγισμένη τη ζελατίνη, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί καλά. When the mixture starts to boil, withdraw from heat and add the gelatines well drained.
Γεμίζουμε ατομικά μπωλάκια, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να στερεοποιηθούν. Fill in individual bowls with the mixture, let them cool before putting them to fridge for 2-3 hours until solidified.






Μπορεί οταν ανοίξετε την κονσέρβα της καρύδας να έχει διαχωρίσει το υγρό από το στέρεο... Μη σας ανησυχεί. Σε ένα μπωλάκι βάλτε το περιεχόμενο της καρύδας και με ένα αναδευτήρι ανακατέψτε το καλά για να επανέλθει. In case you open the coconut milk possibly you might find the solid part from the liquid separated, No worries. Just put the whole ingredient in a bowl and with hand blender mix well to recover. 





Η συνταγή βρίσκεται σε αρκετά περιοδικά και blogs εύχομαι στο δικό μου να σας είναι ευχρηστη και αναλυτική. This recipe exists in many magazines and blogs but I wish mine to be useful and explanatory.