Thursday, March 19, 2015

Πανακότα νοτσιόλα με γάλα φουντουκιού / Nocciola Pannacota with hazelnuts milk

Ενα από τα γλυκά που δυσκολεύομαι να θυμηθώ την ορθογραφία τους. Τόσο απλό στην παρασκευή όμως... Σήμερα το κάνουμε ιδιαίτερο. Χρησιμοποιούμε βιολογικό γάλα φουντουκιού για να κάνουμε μία πρωτότυπη συνταγή γρήγορα κι εύκολα και με styling...
That's one of the desserts that I can hardly remember how to write down. Simple in making it though. Let's make it special. Use bio hazelnuts milk to make an original recipe quickly and easily with style...

Για / For 6
Προετοιμασία / Preparation 15'
Αναμονή 1 νύχτα / Waiting for 1 night

Υλικά
400 gr γάλα φουντουκιού / hazelnuts milk
170 ml κρέμα γάλακτος σε στέρεη μορφή / creme epaisse
50 gr κρυσταλλική ζάχαρη / caster sugar
6 κ.σ. σοκοπάστα (τύπου νουτέλα κτλ) / tablespoons of chocopaste (nocciola/nutella..)
2 gr αγάρ αγάρ (ή 8 γρ φύλλα ζελατίνης που τα έχουμε μουλιάσει σε κρύο νερό) / agar agar (or 8 gr gelatine sheets soaked in cold water for a few minutes)
30 gr φουντούκια / hazelnuts
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη (εγώ χρησιμοποίησα μάυρη ζάχαρη "vergeoise") / tablespoons of brown sugar (I used in this recipe sugar "vergeoise")


Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη την κρυσταλλική και το αγάρ αγάρ αν χρησιμοποιήσουμε. Αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αγάρ αγάρ με το που βράσει το μείγμα προσθέτουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά. Put the milk the caster sugar and the agar agar in a casserole to boil. In case that you use gelatine sheets, just add them after the mixture has boiled and mix well. 
Αφήνουμε για αρκετή ώρα να μην είναι πολύ ζεστό το μείγμα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Leave aside until the mixture is not too hot. Mix from time to time.
Παράλληλα βάζουμε στα ποτηράκια που θα χρησιμοποιήσουμε τις κουταλιές σοκοπάστας (αν είναι πολύ στέρεη ζεστάνετέ τη για μερικά δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων)... Κάνουμε σχεδιάκια με ένα ξυλάκι ανάλογα με το γούστο μας. At the same time put the chocopaste scoops  in the glasses and make with a wooden stick little decorations as in the pictures or as you like.



Στη συνέχεια προσθέτουμε στο γάλα την στέρεη κρέμα και ανακατεύουμε με ένα αναδευτήρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά καλά. Then add in the milk the creme epaisse and mix with a hand whisk to incorporate well.
Χύνουμε το μείγμα μας στα ποτηράκια και αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.
Pour the mixture into the glasses and leave in the fridge for at least one night.
Την επόμενη μέρα καραμελώνουμε φουντούκια σε αντικολλητικό και χοντρό τηγάνι ως εξής. Τοποθετούμε τα φουντούκια μαζί με την σκούρα ζάχαρη και σε δυνατή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς τα καραμελώνουμε. Το μείγμα μας θα βγει σκουρόχρωμο λόγω της σκούρας ζάχαρης. Δεν κάνουμε τη διαδικασία για υπερβολική ώρα. Μόλις αρχίσει και λιώνει η ζάχαρη και αρχίζει ρέει στα φουντούκια είναι έτοιμη. Αφήνουμε το μείγμα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή σε σιλικόνη και το αφήνουμε να κρυώσει (προσοχή το μείγμα είναι πολύ καυτό, κίνδυνος για έγκαυμα αν δεν προσέξουμε). Το σπάμε σε κομμάτια και είμαστε έτοιμοι για την διακόσμηση.
The next day caramelize the hazelnuts in a greaseproof with thick bottomed pan as follows. Put the hazelnuts and the sugar into the pan at high heat, by mixing all the time with a silicone spatula until caramelized. Our mixture will be brown because of the sugar. But don't caramelize too long.... When the sugar starts melting and covers all over the hazelnuts being liquid then your caramel is ready. Pour the mixture onto a baking paper or a silicone sheet and let it cool (attention, danger of being burned, the mixture is really really hot). When cool, break them in pieces and decorate your glasses.



Δοκιμάστε το και με γάλα αμυγδάλου επίσης... Try it as well with almond milk...







Wednesday, March 18, 2015

Νηστίσιμα/vegan μάφιν με γάλα φουντουκιού / Fasting/vegan muffins with hazelnuts milk


Το γάλα φουντουκιού είναι ένα προιόν το οποίο θα βρείτε στα βιολογικά προιόντα. Φτιάχνουμε λοιπόν σήμερα μία συνταγή είτε για την περίοδο της νηστείας είτε είστε χορτοφάγοι για όλο το χρόνο. Νόστιμη συνταγή, ελαφριά, τα παιδιά μου τη λάτρεψαν. Όσοι δεν είστε χορτοφάγοι οι δε νηστεύετε αντικαταστείστε τη μαργαρίνη με βούτυρο αγελάδος και την κουβερτούρα με σοκολάτα γάλακτος ή σοκολάτα gianduja.
Hazelnuts milk is product that you can find in "bio"markets. So today you can make a fasting/vegan recipe for a short fasting period or the whole year. Delicious and light, my kids adored it. If you are not vegan or fasting, just replace the margarine with butter and the bitter chocolate with milk chocolate or gianduja.

Για/ For 12 μαφινς/muffins
Προετοιμασία / Preparation 10'
Ψήσιμο / Baking 20'
Περιμένουμε αρκετές ώρες πριν τα σερβίρουμε / Waiting to serve 12 hours

Υλικά/Ingredients
200 gr αλευρι για όλες τις χρήσεις /  all purpose flour
1 κ.γ. μπεικιν παουντερ / tea spoon baking powder
λίγο αλάτι / a little salt
90 gr καστανή ζάχαρη / brown sugar
1 φακελάκι ζαχαρη με βανίλια (θα βρείτε στα σουπερ μάρκετ στα είδη ζαχαροπλαστικής) / sachet of vanilla sugar (at super markets)
50 gr μαργαρίνη λιωμένη /  margarine melted
250 ml γάλα φουντουκιού / hazelnuts milk
100 gr κουβερτούρα σοκολάτα 64% κομμένα σε κομματάκια / bitter chocolate 64% cut in pieces
Προαιρετικά ξύσμα από 1 πορτοκάλι / (Optional) zeste from 1 orange

Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπεικιν και το αλάτι. ρίχνουμε από επάνω τα δύο είδη ζάχαρης και ανακατεύουμε ελαφρά.
Put the flour, the baking powder and the salt sifted in a bowl. Add as well the two kinds of sugar and mix them all a litlle bit. Κανουμε μια τρύπα στη μέση και χύνουμε τη λιωμένη μαργαρίνη και το γάλα. Ανακατεύουμε με ένα αναδευτήρι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα ύλικά. Προαιρετικά στο τέλος ρίχνουμε και το ξύσμα πορτοκάλι ανακατεύοντας μία τελευταία φορά.
Make a hole in the center and add the melted margarine and the milk. Mix well with a whisk until they are all incorporated well. Add the zest of orange in the end and mix one last time (optional)
Σε θήκες cupcakes τοποθετούμε καραμελόχαρτα και ρίχνουμε μία κουταλιά από το μείγμα.
In the cupcakes cases place cupcake papers. With a spoon put a scoop of your mixture to the case.




Τοποθετούμε μερικά κομματάκια σοκολάτας και από από ρίχνουμε αλλη μία κουταλιά από το μείγμα.
Add on top a few chocolate pieces on top and cover on top with another scoop of the mixture.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Bake in preheated oven at 180 degrees (C)
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για πολλές ώρες. Κατα προτίμηση και ένα ολόκληρο βράδυ. Την επόμενη ημέρα είναι στην ιδανική του μορφή,
Let them cool for hours. Preferably for one night. The next day the muffin will have its ideal texture.


Μπορείτε να τα φάτε για πρωινό, απογευματινό αλλά και να τα δώσετε στα παιδιά σας για σνακ. Ειναι αρκετά υγεινο υπερ ισορροπημένο σε ζάχαρη.
Serve it for breakfast, tea break or as your kids' snack. Absolutely healthy and well balanced in sugar.





Monday, March 16, 2015

Torta Caprese / Τορτα Καπρεζε

Ιταλική σύνταγή σήμερα. Προσωπικά πιστεύω οτι ειναι το brownie των Ιταλών μιας και περιέχει λευκή σοκολάτα. Είναι ζουμερό, με έντονη γεύση λεμονιού και βέβαια με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο... Αξίζει να το φτιάξετε άμεσα κιόλας. Προτιμείστε το για το ανοιξιάτικο, πασχαλινό αλλά και καλοκαιρινό σας τραπέζι. 

Italian recipe this time. I personally believe that it's like Italian's brownie because it has white chocolate. It's juicy, with tense lemon flavor and of course with olive oil instead of butter. It's worth baking it even today. Ideal for your spring, easter or summer table.

Για / For 8
Preparation 15'
Baking 45'


Υλικά / Ingredients
5 αβγά / eggs
50 gr κρυσταλλική ζάχαρη / caster sugar
200gr πούδρα αμυγδάλου / almonds powder
80 gr ζάχαρη άχνη / powder sugar
170gr λευκή σοκολάτα υψηλής ποιότητας ψιλοκομμένη (στη συνταγή αυτήν χρησιμοποίησα Vlarhona Opalis) good quality white chocolate finely chopped (in this recipe I have used Valrhona white chocolate Opalis)
Ξύσμα από δύο μεγάλα λεμόνια / zeste of two big lemons
60 gr κορν φλάουρ / maizena
80 gr ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αν βρείτε με φρουτώδη γεύση) / olive oil (preferably if you find fruity in taste)
2 κουταλιές της σούπας λιμοντσέλλο / table spoons of limoncello

Χτυπάμε στο μίξερ για 10 λεπτά τα αβγά μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο και να ασπρίσει.
Beat the eggs and the caster sugar in the mixer for 10' until the mixture is double sized and whitened.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165 βαθμούς Κελσίου. Preheat the over to 165 degrees (C).
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την άχνη μαζί με το κορν φλάουρ και την πούδρα αμυγδάλου. Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη λευκή σοκολάτα. Τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε το μείγμα. Θα είναι ένα μαλακό μείγμα όχι όμως ρευστό.
Mix the powder sugar, almonds powder and maizena to a bowl. Add the zest and the white chocolate. Finally add the oil and mix well. This mixture is very soft but not liquid.

Ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας πολύ απαλά για να μη χάσουν τον όγκο τους τα αβγά και να παραμείνει αφράτο. Στο τέλος προσθέτουμε τις κουταλιές limoncello και ανακατεύουμε τελευταια φορά.
Incorporate both mixtures (eggs and the almonds one), by mixing softly with a spatula in a way that eggs will not lose their size and remain fluffy. Finally add the limoncello and mix one last time.


Τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί διάστασης περίπου 20-23 εκατοστών και ψήνουμε για 45 λεπτά. Put in a buttered dish (or a silicone dish) of 20-23 cm and bake for 45 minutes.
Το μείγμα μας παρόλο που θα έχει ροδίσει στο τέλος στο εσωτερικό του θα παραμένει μαλακό.
The mixture, although a little brown on top, it will remain internally soft.

Μία από τις πιο δημοφιλείς Γαλλίδες blogger αλλά και κριτής παράλληλα σε τηλεοπτικό ριάλιτι ζαχαροπλαστικής είναι η Mercotte. Μία γυναίκα η οποία αγαπά πολύ τις κλασσικές συνταγές αλλά και την άρτια εκτέλεση στις παραδοσιακές συνταγές. Κι εκείνη έχει αντλίσει τη συνταγή από το βιβλίο της Edda "Un dejeuner de Soleil en Italie" το οποίο σύντομα θέλω να αποκτήσω για να "βουτήξω" ακόμα περισσότερο μέσα στα μεσογειακά γλυκά που λατρεύω.
Η συνταγή είναι εξαιρετική νοστιμότατη και ιδανική για οποιοδήποτε τραπέζι... Η μεγάλη μου αμαρτία είναι όταν τη συνδίασα με μία μπάλα παγωτό... φρέσκιας βανίλιας....
One of the most famous bloggers in France, also judge in a tv reality pastry show, is Mercotte. A woman loving classic recipes but the perfect execution of the traditional ones. She has found the recipe from Edda's book "Un dejeuner de Soleil en Italie" which I hope to get very soon and dive more in the mediaterranean sea of desserts that I adore.
This recipe is great, delicious and ideal for any table. My biggest sin was that I combined a piece of it with fresh vanilla ice cream...