Tuesday, March 31, 2015

Gateau magique au chocolat / Μαγικό γλυκό σοκολάτας



Μετά το μαγικό γλυκό με βανίλια έρχεται και το σοκολατένιο... 
After the Vanilla Gateau Magique here comes the chocolate one....

Για / For 10
Προετοιμασία / Preparation: 15'
Ψήσιμο / Baking 50'
Αναμονή για το σερβίρισμα  2 ώρες ή μια ολόκληρη νύχτα/ Waiting to serve 2h or one night.

Υλικά / Ingredients
4 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίσμένα τα ασπράδια από τους κρόκους / large eggs in room temperature, yolks and whites divided
150 κρυσταλλική ζάχαρη / caster sugar
1 φακελάκι ζάχαρη με βανίλια (στα σουπερ μάρκετ) / sachet of vanilla sugar (at super markets)
125gr βούτυρο /  butter
1 κ.σ. νερό / tbp water
45 gr κακάο σκόνη / cocoa powder
70 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις / all purpose flour
500 ml γάλα / milk
Μισό κουταλάκι αλάτι / half tsp salt

Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα και το αφήνουμε να χλειάνει. Ζεσταίνουμε επίσης το γάλα (το θέλουμε ζεστό όχι καυτό).
Melt the butter in the microwave oven and let it cool a bit. Heat the milk as well (warm not hot).
Βαζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, τη βανιλέ και το νερό σε ένα μπωλ και χτυπάμε με ένα μίξερ μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο και να ασπρίσει.
Put the egg yolks, the sugar, the vanilla sugar and the water in a bowl and beat with a mixer at medium speed until the mixture becomes white and fluffy.

Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι και το κακάο κοσκινισμένα στο μείγμα και χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα να ενσωματωθούν καλά (για μερικά δευτερόλεπτα). Τέλος προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά μία τελευταία φορά. Στο στάδιο αυτό το μείγμα μας είναι αρκετά υγρό.
Add the butter and continue beating with the mixer. Then add the flour the salt and the cocoa powder sifted and mix at high speed until they are incorporated well (for a few seconds) . Finally add the milk and mix well for one last time. At this stage the mixture is quite fluid.



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς (Κελσίου) (αντιστάσεις). Χτυπάμε με ένα μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτουμε λιγη λίγη τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακαταεύουμε με ενα αναδευτήρι απαλά να ενσωματωθούν. Το μείγμα μας θα παραμείνει υγρό απλά με την προσθήκη της μαρέγκας θα είναι λίγο πιο παχύ,
Preheat the over to 150 degrees (resistances) (C)
Beat  the egg whites with a hand mixer to have a meringue. Add little by little the meringue fluidliquid but by adding the egg whites it will get thicker.

Χρησιμοποιούμε ένα ταψί σιλικόνης 22-23 cm και βάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Μετά το ψήσιμο η υφή του γλυκού θα είναι τρεμουλιαστή στη μέση αλλά από επάνω θα φαίνεται ψημένο. Αυτήν την υφή θέλουμε να επιτύχουμε.
Use a silicone dish of 22 to 23 cm and pour the mixture in. Bake the sweet for 50 minutes approximately. After baking the mixture of your sweet will tremble in the middle although on top it will seem baked. That's the texture we want.

Το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για δυο ώρες ή και για μια ολόκληρη νύχτα. Μην το αναποδογυρίσετε πριν κρυώσει πολύ καλά γιατί μπορεί να δημιουργήσετε ρωγμές στον πάτο. Γι' αυτό το αφήνουμε στο ψυγείο όσο μπορούμε περισσότερο.
Let it cool and then put it in the fridge for two hours or for one night. Don't overturn the sweet until it is cold. That's why we keep it in the fridge for long. Otherwise you risk creating cracks in the bottom part while overturning it.


Gateau Magique recipe by journaldesfemmes.com
Execution and Pictures by Les Delices d' Eleni


Monday, March 30, 2015

Gateau magique a la vanille / Μαγικό γλυκό με βανίλια

Ψάχνοντας πρωτότυπες συνταγές που να έχουν ενδιαφέρον, πρόσφατα ανακάλυψα αυτήν την εκδοχή γλυκού. Gateau Magique, μαγικό γλυκό. Και είναι πράγματι μαγικό γιατί με ένα και μόνο ψήσιμο αποκτάς ενα γλυκό πραγματικά διαφορετικό από τα συνηθισμένα που συνδιάζει τρεις διαφορετικές υφές γλυκού: την υφή ενός κεικ, την υφή ενός φλαν που ειναι μία ψημένη κρέμα αλλά και μίας κανονικής κρέμας. 
Φτιαξτε το ... Εδώ θα βρείτε και τη σοκολατένια εκδοχή του και θα σας αναρτήσω και τη συνταγή αυτή.

While I was looking for interesting and original recipes, I recently discovered this version of a sweet. Gateau Magique is its name. Indeed it's magic because once you bake it you get a three different layers and textures of a sweet: the cake one, the flan one (a sort of baked cream)  and the creamy one. Make it today... Here is the link for the chocolate version of it, that I will post as well soon.

Για / For 10
Προετοιμασία / Preparation: 15'
Ψήσιμο / Baking 50'
Αναμονή για το σερβίρισμα  2 ώρες ή μια ολόκληρη νύχτα/ Waiting to serve 2h or one night.

Υλικά / Ingredients
4 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίσμένα τα ασπράδια από τους κρόκους / large eggs in room temperature, yolks and whites divided
150 κρυσταλλική ζάχαρη / caster sugar
1 φακελάκι ζάχαρη με βανίλια (στα σουπερ μάρκετ) / sachet of vanilla sugar (at super markets)
125gr βούτυρο /  butter
1 κ.σ. νερό / tbp water
115 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις / all purpose flour
500 ml γάλα / milk
Μισό κουταλάκι αλάτι / half tsp salt
1 κ.γ. κόκκοι βάνιλιας / tsp fresh vanilla grains

Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα και το αφήνουμε να χλειάνει. Ζεσταίνουμε επίσης το γάλα (το θέλουμε ζεστό όχι καυτό).
Melt the butter in the microwave oven and let it cool a bit. Heat the milk as well (warm not hot).
Βαζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, τη βανιλέ και το νερό σε ένα μπωλ και χτυπάμε με ένα μίξερ μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο και να ασπρίσει.
Put the egg yolks, the sugar, the vanilla sugar and the water in a bowl and beat with a mixer at medium speed until the mixture becomes white and fluffy.

Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι και τους κόκκους βανίλιας κοσκινισμένα στο μείγμα και χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα να ενσωματωθούν καλά (για μερικά δευτερόλεπτα). Τέλος προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά μία τελευταία φορά. Στο στάδιο αυτό το μείγμα μας είναι αρκετά υγρό.
Add the butter and continue beating with the mixer. Then add the flour the salt and the vanilla grains sifted and mix at high speed until they are incorporated well (for a few seconds) . Finally add the milk and mix well for one last time. At this stage the mixture is quite fluid.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς (Κελσίου) (αντιστάσεις). Χτυπάμε με ένα μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτουμε λιγη λίγη τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακαταεύουμε με ενα αναδευτήρι απαλά να ενσωματωθούν. Το μείγμα μας θα παραμείνει υγρό απλά με την προσθήκη της μαρέγκας θα είναι λίγο πιο παχύ,
Preheat the over to 150 degrees (resistances) (C)
Beat  the egg whites with a hand mixer to have a meringue. Add little by little the meringue fluidliquid but by adding the egg whites it will get thicker.

Χρησιμοποιούμε ένα ταψί σιλικόνης 22-23 cm και βάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Μετά το ψήσιμο η υφή του γλυκού θα είναι τρεμουλιαστή στη μέση αλλά από επάνω θα φαίνεται ψημένο. Αυτήν την υφή θέλουμε να επιτύχουμε.
Use a silicone dish of 22 to 23 cm and pour the mixture in. Bake the sweet for 50 minutes approximately. After baking the mixture of your sweet will tremble in the middle although on top it will seem baked. That's the texture we want.

Το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για δυο ώρες ή και για μια ολόκληρη νύχτα. Μην το αναποδογυρίσετε πριν κρυώσει πολύ καλά γιατί μπορεί να δημιουργήσετε ρωγμές στον πάτο. Γι' αυτό το αφήνουμε στο ψυγείο όσο μπορούμε περισσότερο.
Let it cool and then put it in the fridge for two hours or for one night. Don't overturn the sweet until it is cold. That's why we keep it in the fridge for long. Otherwise you risk creating cracks in the bottom part while overturning it.


Ετοιμάστε αυτήν την καταπληκτική συνταγή και δοκιμάστε την ...

Για το σοκολατένιο αδελφάκι της πατήστε εδώ. For the chocolate version click here.


Gateau Magique recipe by journaldesfemmes.com
Execution and Pictures by Les Delices d' Eleni



Sunday, March 29, 2015

Lemon mousse with speculoos / Μους λεμονιού με μπισκότα σπέκουλους


Ευκολο, γρήγορ αλλά και πάρα πολύ νόστιμο επιδόρπιο αν αγαπάτε το λεμόνι. Easy, quick and very delicious! Especially if you like lemon.

Για / For 6-7 
Προετοιμασία / Preparation 5'
Αναμονή / Waiting 1 hour
Υλικά/Ingredients
150 gr τυρί μασκαρπονε / mascarpone cheese
150 χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε απαλή συνταγή / whipped cream
Μπισκότα σπέκουλους για τη διακόσμηση / Speculoos for decoration

Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε την κρέμα λεμονιού με το μασκαρπόνε. Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά. 
Add then the mascarpone cheese to the lemon curd and mix well with a spatula. Then add the whipped cream and continue to mix softly to incorporate well . 

Τοποθετούμε σε ποτηράκια της αρεσκείας μας και διακοσμούμε με σπεκουλους μπισκότα.  Place in little glasses or bowls that you like and decorate with speculoos.

Με τους επάνω συνδέσμους φτιάξτε τη δική σας κρέμα λεμονιού αλλά και τα δικά σας μπισκότα σπεκουλους. Αλλιώς μπορείτε ευκολα να τα βρείτε συσκευασμένα και στα σουπερ μαρκετ.
Follow the above mentioned links to make your own lemon curd and speculoos. If not you can easily find as well in the super markets,


Recipe/Execution/Pictures by Les Delices d' Eleni

lemon curd / Κρέμα λεμονιού

Το λεμον κερντ ή αλλιώς η αγγλοσαξωνική αυτή κρέμα που και διατηρείται αλλά και μας ξετρελλαίνει είτε σαν αλειμμα, είτε σαν συστατικό στα επιδόρπιά μας είναι μία απο τις συνταγές που αγαπώ. Λατρεύω το λεμόνι και στα γλυκά και στα φαγητά και το χρησιμοποιώ πολλές φορές.

Lemon curd, this Anglosaxon cream can be well-prereserved but as well used like spread or in desserts. It's one of the recipes that I really love. I adore lemon in sweets but in cooking as well and use it very often.

Ingredients
250 gr μαλακωμένο βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματία / softened butter in room temperature
225 gr κρυσταλλική ζάχαρη / caster sugar
2 μεγάλα αβγά ολόκληρα / large eggs
2 κρόκοι από μεγάλα αβγά  large egg yolks
80 gr χυμός λεμονιού / lemon juice
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού / tbp lemon zest

Βάζουμε σε ένα μπωλ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε για 2 λεπτά είτε με αναδευτήρι είτε με το μίξερ μας. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα για 1'. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Put in a bowl the butter and the sugar and whisk well for 2' (with a whisk or your mixer). Slowly add the eggs and yolks and continue to whisk for 1'. Finally add the lemon juice and mix well until all ingredients are incorporated well.


Σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το μειγμα και ξεκινάμε σε χαμηλή φωτία μέχρι να αρχίζει να γίνεται απαλό (αυτό συμβαίνει μόλις το βούτυρο αρχίζει και λιώνει με το ζέσταμα). Αυξάνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης χωρίς να σταματήσουμε μέχρι να αρχίζει το μείγμα να πήζει, περίπου για 15 λεπτά.
Use a thick bottomed casserole to put the mixture and start cooking in low heat until it becomes smooth (this texture is achieved while the butter melts). Increase the heat to medium stirring constantly and cook until it thickens for 15'. Use your silicone spatula to stir while the mixture is heated. 

Για να καταλάβουμε αν είναι ετοιμο το μείγμα μας, στο πίσω μέρος ενός κουταλιού θα πρέπει να χαράζει ένα δρομάκι, χωρίζοντάς το στα δύο. Τέλος προσθέτουμε και ανακατεύουμε το ξύσμα.
In order to check if the mixture is ready, it should leave a path in the back of a spoon. Finally add the zest and mix. 

Το βαζουμε σε ένα μπωλ κλείνοντας το από επάνω με μεμβράνη σφιχτά. Διατηρούμε για 1 βδομάδα στο ψυγείο ή για ένα μήνα στην κατάψυξη.
Put it in a bowl with a plastic wrap tight on top. Reserve in the fridge for a week or or freeze it for a month.
Προσωπικά χρησιμοποιώ αποστειρωμένα βάζα που τα κονσερβοποιώ και τα οποία τα διατηρώ στο ψυγείο, κλεινοντάς τα ερμητικά. Αν όμως τα ανοίξω θα πρέπει μετά να καταναλωθεούν σε 3-4 ημέρες.
I personally use sterilized jars resealed that I reserve in the fridge until I use them. When opened, they must be consumed within 3-4 days. 


Μια καταπληκτική και εύκολη συνταγή για όλες τις εποχές. Δοκιμάστε την!
Amazing and easy recipe for all seasons. Try it!


Πηγή συνταγής / Recipe source http://www.finecooking.com/
Εκτέλεση και φωτογραφικό υλικό/ Execution and pictures  Les Delices d' Eleni




speculoos / Μπισκότα σπέκουλους


Τα μπισκότα σπέκουλους ειναι απολαυστικά μπισκότα τύπου σαμπλέ, βελγικής καταγωγής αλλά με ανατολίτικα αρώματα. Το χαρακτηριστικό τους είναι οτι είναι τραγανιστά, ιδανικά για τον καφέ αλλά και για να τα χρησιμοποιήσετε σαν πρώτη ύλη σε γλυκά και σε άλειμμα..

Σήμερα λοιπόν σας δίνω τη συνταγή για απολαυστικά σπέκουλους που αγαπά όλη η οικογένεια.

Speculoos are coookies "sable", Βelgian but with easten aromatic spices. Their basic characteristic is that they remain crunchy, they are ideal for coffee and you could use them as an ingredient in sweets or spreads.
Find out today the recipe for delightful speculoos that the whole family loves.

30 σπέκουλους /  speculoos
Προετοιμασία / Preparation 10'
Αναμονή / Waiting 2h
Ψήσιμο / Baking 15-20'
Υλικά / Ingredients
350 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις / all purpose flour
250 gr καστανή ζάχαρη / brown sugar
250 gr μαλακωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου /softened butter (in room temperature)
3 gr κανέλα / cinnamon
1 αβγό / egg
5 gr μπεικιν πάουντερ / baking powder
3 gr αλάτι / salt
4 gr σκόνη ανακατεμένη από γαρύφαλο / τζίντζερ / μοσχοκάρυδο / mix of clove/nutmeg/ginger powder

Βάζουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τα αρωματικά σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός. Μετά προσθέτουμε το αβγο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι κοσκι
νισμένο με το αλάτι και το μπεικιν πάουντερ και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά καλά.
Put the sugar, the cinnamon and the aromatic spices in a bowl. Add the butter and whisk with a hand mixer. Then add the egg and continue to whisk until you get a  homogenized mixture. Little by little add the flour sifted with the salt and the baking powder and beat the mixture well until they are all incorporated well.
Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Put the mixture in the fridge for 2 hours.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Με κουπ πατ που μας αρέσει κάνουμε σχεδιάκια και ετοιμάζουμε μπισκότα περίπου 3-4 mm. Preheat the over to 180 degrees (C). Make cookies of 3-4 mm by making shapes with cookie cutters that you like.

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι μαλακά αλλά μόλις αρχίσουν να κρυώνουν θα σκληραίνουν. Bake the cookies for 15-20 minutes. When taken out of the over they will be a little soft but while cooling they will harden. 
Συντηρείστε τα σε μεταλλικό κουτί που κλεινει για αρκετές εβδομάδες.
Stay fresh for many weeks in a tightly closed metallic container.

Δοκιμάστε τα σήμερα.... Try them today!

Execution and pictures by Les Delices d' Eleni