Sunday, March 29, 2015

lemon curd / Κρέμα λεμονιού

Το λεμον κερντ ή αλλιώς η αγγλοσαξωνική αυτή κρέμα που και διατηρείται αλλά και μας ξετρελλαίνει είτε σαν αλειμμα, είτε σαν συστατικό στα επιδόρπιά μας είναι μία απο τις συνταγές που αγαπώ. Λατρεύω το λεμόνι και στα γλυκά και στα φαγητά και το χρησιμοποιώ πολλές φορές.

Lemon curd, this Anglosaxon cream can be well-prereserved but as well used like spread or in desserts. It's one of the recipes that I really love. I adore lemon in sweets but in cooking as well and use it very often.

Ingredients
250 gr μαλακωμένο βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματία / softened butter in room temperature
225 gr κρυσταλλική ζάχαρη / caster sugar
2 μεγάλα αβγά ολόκληρα / large eggs
2 κρόκοι από μεγάλα αβγά  large egg yolks
80 gr χυμός λεμονιού / lemon juice
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού / tbp lemon zest

Βάζουμε σε ένα μπωλ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε για 2 λεπτά είτε με αναδευτήρι είτε με το μίξερ μας. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα για 1'. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Put in a bowl the butter and the sugar and whisk well for 2' (with a whisk or your mixer). Slowly add the eggs and yolks and continue to whisk for 1'. Finally add the lemon juice and mix well until all ingredients are incorporated well.


Σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το μειγμα και ξεκινάμε σε χαμηλή φωτία μέχρι να αρχίζει να γίνεται απαλό (αυτό συμβαίνει μόλις το βούτυρο αρχίζει και λιώνει με το ζέσταμα). Αυξάνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης χωρίς να σταματήσουμε μέχρι να αρχίζει το μείγμα να πήζει, περίπου για 15 λεπτά.
Use a thick bottomed casserole to put the mixture and start cooking in low heat until it becomes smooth (this texture is achieved while the butter melts). Increase the heat to medium stirring constantly and cook until it thickens for 15'. Use your silicone spatula to stir while the mixture is heated. 

Για να καταλάβουμε αν είναι ετοιμο το μείγμα μας, στο πίσω μέρος ενός κουταλιού θα πρέπει να χαράζει ένα δρομάκι, χωρίζοντάς το στα δύο. Τέλος προσθέτουμε και ανακατεύουμε το ξύσμα.
In order to check if the mixture is ready, it should leave a path in the back of a spoon. Finally add the zest and mix. 

Το βαζουμε σε ένα μπωλ κλείνοντας το από επάνω με μεμβράνη σφιχτά. Διατηρούμε για 1 βδομάδα στο ψυγείο ή για ένα μήνα στην κατάψυξη.
Put it in a bowl with a plastic wrap tight on top. Reserve in the fridge for a week or or freeze it for a month.
Προσωπικά χρησιμοποιώ αποστειρωμένα βάζα που τα κονσερβοποιώ και τα οποία τα διατηρώ στο ψυγείο, κλεινοντάς τα ερμητικά. Αν όμως τα ανοίξω θα πρέπει μετά να καταναλωθεούν σε 3-4 ημέρες.
I personally use sterilized jars resealed that I reserve in the fridge until I use them. When opened, they must be consumed within 3-4 days. 


Μια καταπληκτική και εύκολη συνταγή για όλες τις εποχές. Δοκιμάστε την!
Amazing and easy recipe for all seasons. Try it!


Πηγή συνταγής / Recipe source http://www.finecooking.com/
Εκτέλεση και φωτογραφικό υλικό/ Execution and pictures  Les Delices d' Eleni




No comments:

Post a Comment