Friday, December 19, 2014

Chocolates pralines/ Σοκολατένιες πραλίνες

Φτιάχνω πραλίνες κάθε χρόνο. Απλά σου αρέσουν. Αν τις αγοράσεις πιθανότατα να τις ακριβοπληρώσις. Αν τις φτιάξεις όμως ειναι ανεκτίμητες. Καταπληκτική ιδέα για δώρο σε ένα ομορφο κουτι για να προσφέρεις στα πλαίσια των γιορτών. Ευκολη συνταγή σε  3 συγκεκριμένα βήματα. I prepare pralines every year. You just love them. If you buy them they are expensive but if you make them they become more valuable. A nice idea to put them in a beautiful box and offer within the festive spirit.
Easy recipe as long as you follow the steps (3 important steps)
(Συνταγή εμπνευσμένη από πικάντικες πραλίνες του Παρλιάρου πρόσφατα σχετικά δημοσιευμένες, αλλά και από κλασική παλιά συνταγή/ based on a spicer version recipe by Stelios Parliaros)

Ingredients / Υλικά

350 gr milk chocolate/ σοκολάτα γάλακτος
200 gr praline/ ετοιμη πραλίνα (προσοχή όχι σοκοπάστα, τύπου μερέντα)
50 gr butter / βούτυρ αγελάδος
200 gr almonds croquant/ κροκάν αμυγδάλου
300 gr chocolate 55% (melted and tempered like here)/ σοκολάτα καλής ποιότητας λιωμένη και στρωμένη ακολουθώντας τα βήματα εδω)

Λιώνουμε σε μπεν μαρι τη σοκολάτα γάλακτος. Προσοχή σε μέτρια θερμοκρασία όχι υψηλή. Υπενθυμίζω πως η σοκολάτα γάλακτος είναι ευαίσθητη. Melt in bain mari the milk chocolate. Make sure that temperature is medium and not high. Milk chocolate is sensitive.
Βάζουμε σε ενα μπωλ την πραλίνα. Μόλις λιώσει η σοκολάτα καλά την προσθέτουμε στην πραλίνα και ανακατεύουμε. Πρέπει να ενσωματωθεί καλά με τη σοκολάτα. Οταν η θερμοκρασία πέσει κοντά στους 40 βαθμους (σε περίπτωση που δεν εχετε θερμόμετρο μόλις αρχίσει να είναι χλιαρή) προσθέστε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατέυουμε γοργά να ενσωματωθεί και αυτό. Στο τέλος ρίχνουμε το κροκάν και ανακατεύουμε.Put the praline in a bowl. When chocolate is well melted add it to the praline. Try to mix well. Praline must be well incorporated with chocolate. When temperature of mixture lows to 40 degrees (celsius) -in case you don't have a thermometer just try to have the mixture lukewarm- add the butter and mix once again well, until fully incorporated. At the end add the croquant and mix.
 



Τώρα είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θήκες σιλικόνης για σοκολάτα ή ακόμα και για παγάκια και να γεμίσουμε με το μείγμα. Διαφορετικά αποθέτουμε σε ένα μπωλ΄όλο το μείγμα και τα αφήνουμε για ένα βράδυ εκτός ψυγείου. Ανάλογα με τις θερμοκρασίες θα έλεγα ότι θα μπορούσατε και στο ψυγείο να το βάλετε να κάνει ζέστη. Σταθεροποιείται το μείγμα όταν παραμείνει για ένα βράδυ οπότε θα είναι έτοιμο μετά για να καλυφθεί με τη στρωμένη σοκολάτα. Now options are plenty. Either use chocolate molds to put parts of the mixture or just put all in a bowl and leave it in the fridge for one night. The mixture must be well stabilized prior fully covered with chocolate which is the final step.
Επόμενη μέρα /and the next day...

Ετοιμάζουμε την κάλυψη αφού πρώτα στρώσουμε τη σοκολάτα όπως εδώ
Prepare to cover with chocolate after having it tempered like in the link


Σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε το στρώσιμο της σοκολάτας απλά λιώστε τη και ανακατέψτε τη να χλιάνει πριν τη χρησιμοποιήσετε. Βέβαια στην περίπτωση αυτή η σοκολάτα θα γυαλίζει μόνο για μερικές ώρες και δε θα έχει διάρκεια. In case you wish to avoid the "temperage" just melt it mix it until is lukewarm and then use it to cover. In such case please consider that chocolate will be shiny for a few hours but later on will turn to mat.


Enjoy,
Les Delices d' Eleni










No comments:

Post a Comment