Friday, January 23, 2015

Κεικ μαρμπρε chocodelice/ Marbled cake chocodelice

Το κεικ μαρμπρε δεν ειναι απλά ένα κέικ, ειναι το κεικ της καρδιάς μας. Των παιδικών χρόνων μας, το κεικ που η μανούλα μου ετοίμαζε και με ανυπομονησία περίμενα να ψήσει για να πιάσω με το κουταλάκι ό,τι περίσσεψε από το μπωλ του μίξερ. Να σας πω την αλήθεια εχω πραγματικά ψάξει πολλές συνταγές κεικ, να κρατάνε αφράτα, να νιώθεις τη σοκολατένια γεύση και τη βανίλια και το βασικότερο να μην "στεγνώνουν" γρήγορα. Αυτή η συνταγή πιστευω ότι ειναι πολύ νόστιμη, γευστική και αρκετά απολαυστική και ισορροπημένη.
Marbled cake is not just a cake, it's the cake of our heart. Of our childhood, the cake that my mother used to bake often and I was waiting with impatience for her to finish so that I lick assisted by a little spoon the remains from the mixer bowl. To be honest I have searched many recipes of cake to keep fluffy, to feel the chocolate and vanilla and basically not to get easily "dry". This recipe proposed is very delicious, enjoyable and well balanced.


Προετοιμασία / Preparation: 35'
Ψήσιμο / Baking: 40'
Υλικά / Ingredients

125 gr σοκολάτα κουβερτούρα 55% / chocolate 55%
125 gr βουτυρο σε θερμοκρασία δωματίου / butter in room temperature
125 gr ζάχαρη λεπτή (αν δεν εχετε χρησιμοποιείστε κρυσταλλική) / caster sugar
2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα / eggs slightly beaten
155 gr κόκκινη φαρίνα / self rising flour
80 ml φρέσκο γάλα / fresh milk
1 κ.σ. μαυρο ρουμι (προαιρετικά) / 1 table spoon black rhum (optional)
1/2 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας /  1/2 tea spoon vanilla extract

Για το γαρνίρισμα / Topping
100 gr σοκολάτα κουβερτούρα 55% chocolate 55% 
4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος / table spoons of creme fraiche
100 gr λευκή σοκολάτα / white chocolate 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχυτητα το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη να αφρατέψει και να ασπρισει. Preheat the oven to 180 degrees (Celsius). Beat in medium speed the butter and sugar to whiten and become fluffy.
Χτυπάμε σε ενα μπωλ τα αβγουλάκια και μετά τα προσθέτουμε στο μειγμα ανακατέυοντας. Whiski in a bowl the two eggs and then add to the mixture. Continue to beat.
Στη συνεχεια προσθέτουμε το γαλά εναλλάξ με το αλευρι και συνεχίζουμε το χτυπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Then add alternatly the milk and the flour and continue beating in the mixer this time at low speed.
Το μείγμα μας θα είναι όπως στη φωτογραφία. Προσθεστε το αποσταγμα βανίλιας και το ρουμι (προαιρετικά) Το χωρίζουμε μισό μισό σε δυο μπωλ. The mixture at the end will look like in the picture. Then add the extract and (optional) the rhum. Then split the mixture half/half in two bowls.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί και την προσθέτουμε στο μείγμα του κεικ ανακατεύοντας να ομογενοποιηθεί καλά. Melt the chocolate in bain-marie and add to one of the two cake mixtures and mix with a spatula to well homogenize.
Βουτυρώνουμε ενα ταψάκι 20 εκ. και από πάνω προσθέτουμε αντικολλητικό χαρτί. Μετά με ένα κουτάλι προσθετουμε μία κουταλιά εναλλάξ από το λευκό και το σοκολατένιο μείγμα. Στη συνέχεια με ενα πηρουνακι δημιουργούμε κύματα ώστε να μπερδευτούν χρωματικά τα δυο μείγματα. Butter a cake dish of 20cm and add baking paper to cover the whole surface. Then with a spoon throw alternatly parts of the white and chocolate mixture. At the end with a fork make waves for that colors of both mixtures mix.

Ψήνουμε για 40' το κεικ και τεστάρουμε αν εχει ψηθεί με ένα καλαμάκι. Επειδή ειναι μικρή η ποσότητα του γλυκού που προτείνω, λογικά στα 40' εχει ψηθεί και μαλιστα ιδανικά. Αν όμως βγαινει λιγάκι υγρό ψήστε για λίγο ακόμα. Bake in the over for 40' and test then if well baked. Normally, since quantity is small for this cake, it should be ready within the time proposed. If not try to bake a little more. 
(δεν πειράζει αν ειναι λίγο σπασμένο από πάνω στο ψήσιμο, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα / no worries if it shows a little broken on top)

Ετοιμάζουμε το διπλό γλάσο. Λιώνουμε σε μπεν μαρι τη σκουρα σοκολατα. Μολις λιώσει προσθέτουμε τις δυο κουταλιές από την κρέμα γαλακτος και ανακατεύουμε γρήγορα. Κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά. Prepare the topping. Melt in bain-marie the dark chocolate. Once melted add two table spoons of creme fraiche and mix quickly. Withdraw from heat.
Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τη λευκή σοκολάτα. For the white chocolate, follow the same procedure as for the dark chocolate.
Με ένα κουταλάκι ρίχνουμε κουταλιές από τα δύο μειγματα στην επιφάνεια του κεικ. Στη συνέχεια με ένα πηρουνάκι ανακατεύουμε παλι τα μείγματα να κάνουνε κυματα.... With a tea spoon throw parts of the dark and white chocolate on top to fully cover and at the end make waves with a fork.



Tips
  • Το γλάσο ειναι πηχτό επάνω και μετά σκληραίνει. Εναλλακτικά μπορείτε να αποφύγετε να προσθέσετε την κρέμα γάλακτος στα δυο μείγματα και να παίξετε απλά με τις λιωμένες σοκολάτες. Topping will harden, Alternatively avoid the creme fraiche and |play on top only and simply with the two melted chocolates.
  • Μπορείτε να αποφύγετε επίσης το γλασάρισμα. Ενα κεικ μαρμπρέ τρώγεται ευχάριστα είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Maybe you should avoid the topping. A marbled cake is eaten easily and pleasantly either one or the other way,
  • Διατηρείστε το καλύτερα κλεισμένο και όχι εκτεθειμένο για να κρατήσει την υγρασία του και φρεσκάδα του, Keep it better closed and not too much exposed in order to reserve its moisture and freshness..
  • Μην ανακατεύετε πολύ ωρα το κεικ οταν εχετε προσθέσει το αλευρι. Το ιδανικό ειναι να αναμειχθούν καλά τα υλικά να ομογενοποιηθούν και οχι να παρανακατευθούν γιατι δε θα βοηθήσουν το κεικ να διατηρήσει το αφρατο του στοιχείο στο ψήσιμο. Don't over mix your cake once you add the flour. Ideally all you need is to well incorporate all ingredients but not over mix all because will not be fluffly after being baked.
Ειναι πολύ ευκολο, γρήγορο και νοστιμο, ιδανικό σνακ για τα παιδιά αλλά και τον καφέ σας!
Απολαύστε το! Easy, quick and delicious, ideal snack for the kids but for your coffee as well! Enjoy

Love 
Les Delices d' Eleni




























No comments:

Post a Comment