Friday, February 27, 2015

Fasting Walnuts pie / Νηστίσιμη καρυδόπιτα


Η νηστεία ήταν πάντα συνδεδεμένη με το χαλβά και το ταχίνι και με συγκεκριμένα επίσης γλυκά. Σήμερα λοιπόν πάμε σε μία μοντέρνα νηστεία στην οποία ανακαλύπτουμε πως τα απλά υλικά της κουζίνας μας μπορούν να δώσουν ένα όχι μονο απολαυστικό αλλά και υγιεινό αποτέλεσμα. Είστε έτοιμοι να νηστέψετε? Ακόμα και όλο το χρόνο...
Fasting was always related to halva and tachini and with very specific sweet recipes. Today let's make fasting modern and let's discover how simple first materials in our kitchen can give us a declicious and healthy result. Ready for Fasting? The whole year? 

Υλικά/ Ingredients
220 gr ελαιόλαδο / olive oil 
180 gr φρέσκος χυμός πορτοκάλι / fresh orange juice
180 gr ζάχαρη κρυσταλλική /caster sugar
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη ή μέλι (εγώ έβαλα μέλι) / table spoons glycose or honey (I used honey)
40 gr κακάο σκόνη / cocoa powder
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι / tea spoon salt
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα / tea spoon bicarbonated soda
600gr (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις /  (approx) all purposes flour
250 gr ψιλοκομμένα καρύδια / walnuts finely chopped

Για το σιρόπι / For the syrup
570 gr κρυσταλλική ζάχαρη / caster sugar
480 gr νερό / water
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού / table spoon lemon juice
1 φλούδα πορτοκαλιού / orange peel

Παίρνουμε τα 7 πρώτα υλικά και τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να βράσει. Ανακατευουμε για να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Μόλις αρχίζει να βράζει το μείγμα το αποσύρουμε και αφήνουμε να χλειάνει.
Take the first 7 ingredients and put them in a casserole in medium heat to boil. Mix with a spatula to incorporate them well. Once the mixture starts boiling, withdraw from heat and let cool a little.



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Προσθέτουμε στο μείγμα τη σόδα και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά. Preheat the over to 180 degrees (Celsius). Add in the mixture the soda and walnuts and mix well.


Προσθέτουμε στο τέλος το αλεύρι λίγο λίγο (εμένα προσωπικά μου χρειάστηκε περί τα 500 γρ αλεύρι) μέχρι να φτιάξουμε μία αρκετά μαλακή ζύμη. Add in the end the flour little by little (personally I used 500 gr of flour) until we have a very soft mixture.



Λαδώνουμε ένα ταψί 25Χ35 (μακρόστενο) και τοποθετούμε το μείγμα να είναι στην επιφάνεια λείο. Spread some oil in a 25X35 oven dish (rectangular) and place the mixture smooth in surface.



Ψηνουμε στο φούρνο για 35 λεπτά. Bake in the over for approximately 35 minutes,

Όσο ψήνεται η καρυδόπιτα, στα τελευταία 10 λεπτά ετοιμάζουμε ένα σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, με το που βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο περιχύνουμε (όλο το σιρόπι μην το φοβάστε) μέχρι να το απορροφήσει όλο. While baking, within the last ten minutes prepare the syrup. Put all ingredients in a casserole and then heat to boil for 5 minutes. Immediately, after taking off  the cake throw the syrup in the whole surface (throw it all don't be afraid) until fully absorbed.

Μόλις κρυώσει η καρυδόπιτα τη σερβίρουμε. When the nuts pie is cool, it is ready to serve.


Καταπληκτική συνταγή της Αλεξίας Αλεξιάδου δοσμένη σε αναλογίες γραμμαρίων και με αναλυτικές φωτογραφίες. Analytical recipe by Alexia Alexiadou with analytical photos.

No comments:

Post a Comment