Tuesday, February 24, 2015

Vanilla orange cake and chocolate frosting (for fasting/vegans) / Κεικ βανίλιας με πορτοκάλι και γλάσο σοκολάτας (για νηστεία / χορτοφάγους)

Θέλετε να αποφύγετε τα λιπαρά? Μήπως νηστεύετε? Μήπως είστε χορτοφάγος? Θέλετε να δοκιμάσετε ένα κέικ που τρώγεται άφοβα τη Σαρακοστή αλλά καταναλώνεται σε χρόνο ρεκόρ από όλη την οικογένεια? Πεντανόστιμο υγιεινό και βέβαια ιδανικό και για χορτοφάγους. Απολαύστε με τον απογευματινό καφέ ή κεράστε την Καθαρή Δευτέρα, ακόμα και ολόκληρη τη Σαρακοστή.
Do you wish to avoid fats in food? Are you fasting? Maybe vegan? Would you like to try this incredible cake for fasting, consumed easily and quickly from all? Delicious, health and ideal for vegans. Enjoy with afternoon coffee, treat within the forty days of Easter or else.

Για/For: 6-7 άτομα
Προετοιμασία/ Preparation time: 15'
Ψησιμο/ Baking: 40-45'
Αναμονή πριν το γλασάρισμα!Waiting before frosting :1ωρα/h

Υλικά/ Ingedients
190 gr αλευρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο / selfrising flour sifted
170 gr κρυσταλλική ζάχαρη / sugar
73 gr  σπορέλαιο (ή ηλιέλαιο) cotton seed oil or sunflower oil
220 gr φυσικός χυμός πορτοκαλιού / fresh orange juice
Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι / zest from 1 big orange
1 κουταλιά της σούπας μπαλσαμικο ξύδι / table spoon white balsamic vinegar
Μισό κουταλάκι του γλυκού σπόράκια φυσικής βανίλιας/Half tea spoon vanilla grains
1/4  κουταλάκι του γλυκου αλάτι/ of tea spoon salt
1 κουταλάκι του γλυκου μαγειρική σόδα / tea spoon bicarbonated soda

For the frosting
300 gr σκούρα σοκολάτα σε μικρά κομματάκια/ bitter chocolate cut in small pieces
2 κουταλιές της σούπας φυσικός χυμός πορτοκάλι/ table spoons fresh orange juice
3 κοφτές κουταλιές της σουπας σπορέλαιο (ή ηλιέλαιο)scant table spoons cotton seed oil or sunflower oil
1 κουταλιά της σούπας μέλι / table spoon of honey


Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι. In a ball mix with a spoon the sifted flour with the salt.
Σε εάν μπωλ βάζουμε το μισό χυμό πορτοκαλιού. το σπορέλαιο και το ξύδι. Με ένα μίξερ χειρός το χτυπάμε να ομογενοποιηθούν καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα
In a bowl throw half of the orange juice, the oil and the vinegar, With a hand mixer beat them to be well mixed and then add the sugar, Continue to mix. Add then the vanilla grains and the orange zest and continue beating with the mixer.

Preheat the over to 180 degrees (Celsius)
Στο ποτήρι που εχουμε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού ρίχνουμε τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά, Το μείγμα θα αφρίσει λιγάκι που σημαίνει ότι έχει κάνει τη σωστή αντίδραση η σόδα. Ριχνουμε στο μείγμα με τα υγρά και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτυπημα. In the glass where we keep the rest of the juice add the bicarbonated soda and mix with a spoon. Quickly the mixture will foam. It's expected to be done. Throw the mixture to the liquids and sugar mixture and continue beating with the mixer.


Στο τέλος σταδιακά προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και χτυπάμε είτε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ είτε ανακατεύουμε με μία σπάτουλα να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα του κεικ. Μην παραχτυπήσετε το μείγμα θέλουμε μόνο να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. At the end add the flour little by little  and beat with the hand mixer in low speed or mix with a silicone spatula until fully incorporated. Don't overmix the ingredients, all we want if a good homogenized mixture.

Σε ενα καλά λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι μακρόστενο ή στρογγυλό μικρό (περίπου 18-20 εκατοστών) τοποθετούμε το μείγμα μας και το ψήνουμε για 40-45 λεπτά στις αντιστάσεις. Ξέρουμε ότι έχει ψυθεί αφού βυθίσουμε ένα ξύλινο καλαμάκι στη μέση του γλυκού και επανέλθει στεγνό. Διαφορετικά ψήστε για μερικά λεπτά παραπάνω. In an oily but well floured dish oblong or round (approximately of 18-20 cm) we put the mixture and bake in the over for 40-45 minutes. With a wooden stick at the end you can check whether in depth your cake is finally baked.




Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το αποσύρουμε από το ταψάκι και το γλασάρουμε. Leave it cool weel before withdrawing from the dish and then adding the frosting.


Βάζουμε όλα τα υλικά του γλάσου σε μπεν μαρί σε μέτρια φωτια. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα και αρχίσει να λιωνει καλά η σοκολάτα ανακατευουμε το μείγμα μας μέχρι όλα τα υλικά να είναι καλά ομογενοποιημένα και να αποτελούν μία σοκολατένια περίπου κρέμα αρκετά παχύρρευστη, Γλασάρουμε στο τέλος το κεικ μας. Put all ingredients for the frosting to bain-marie in medium temperature. When it starts to heat a little and chocolate is melting mix well with a spatula until all are fully incorporated and constitute and a sort of chocolate cream thick enough. Frost your cake at the end.

Μπορείτε αν θέλετε να το φτιάξετε χωρίς το γλάσο. Η επιλογή δική σας.
You can make the cake without the frosting.. It's your choice,,,

Αν σας περισσέψει γλάσο συμβουλευτείτε και άλλες ιδέες με νηστίσιμα που σας προτείνουμε αυτές τις ημέρες μέσα στην κατηγορία αυτή. Σύντομα πολλές συνταγές...
Τη συνταγή με αναλογίες σε κούπα θα βρείτε επίσης στο συνταγές/κεικ πορτοκαλιού από το οποίο δε διαφέρω πολύ ως προς τα υλικά, απλά σας παρουσιάζω λιγο πιο αναλυτικά την εκτέλεση και την παρουσίαση.

Enjoy

Les Delices d' Eleni


No comments:

Post a Comment