Saturday, February 28, 2015

Georgia Ambelakiotou: Figures meeting the artist.... / Γεωργία Αμπελακιώτου: Οταν οι φιγούρες συναντούν τον καλλιτέχνη

Η Γεωργία δεν είναι κρυφό αλλά φανερό ταλέντο. Είναι ένα κορίτσι με φοβερό χέρι στις φιγούρες. Αρκετά ενημερωμένη επάνω σε αυτό που αγαπάει να κάνει η Καβαλιώτισσά μας σήμερα μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά για τις φιγούρες αλλά και την αγάπη της για τη ζαχαροτεχνία.
Georgia is not a hidden but a an open talent. She's a girl with a remarkable hand in figures. Very much informed on what she loves to do, she's sharing our girl from Kavala, is sharing today with us secrets about figures but her lover as well for sugar art.




Τι σε έκανε να ασχοληθείς για πρώτη φορά με τη ζαχαροτεχνία και τις διακοσμητικές τούρτες? What made you work  with sugar art and cake decorating for the first time ?

Όλα  ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2012 στα 3α  γενέθλια της μικρής μου κόρης όταν αποφάσισα να φτιάξω μόνη μου την τούρτα για τα γενέθλια της.  Αυτό ήταν …. Το ταξίδι μου στον κόσμο της ζαχαροτεχνίας  μόλις είχε ξεκινήσει και ήξερα ότι θα έχει μεγάλη συνέχεια..  
It all started in December 2012, at my daughter's 3rd birthday when I decided to make her birthday cake by myself. That was  it... My journey to the world of sugar art had just started and I knew it would go on...


Τι ειναι η ζαχαροτεχνία για εσένα? What is sugar art for you?

Είναι το πάθος μου …..  το χόμπυ μου…...το μεράκι μου …. Οι ώρες χαλάρωσης και δημιουργίας. Απολαμβάνω ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες όταν η υπόλοιπη οικογένεια κοιμάται να  βάζω μουσική, να κάθομαι στην γωνιά  της κουζίνας μου  και  « παίζω» με την ζαχαρόπαστα … είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Sugar art is my passion.... my hobby.... my artistry... My time to relax and create. I enjoy, especially early at night, when the rest of my family is sleeping, along with music, standing in my kitchen's little corner and "playing"with sugar paste.... It's an integral part of my life.



Τώρα τελευταία έχεις αποκτήσει μία υπέρτατη έφεση στις φιγουρες διακόσμησης. Τι σε έκανε να ειδικευθείς σε αυτό? Recently, you have acquired an extreme expertise in creating figures. What made you specialize in it? 

Δεν ήταν κάτι που το επιδίωξα …. Απλά από  την πρώτη στιγμή αυτό που με εντυπωσίαζε  και μου τραβούσε την προσοχή επάνω σε μια τούρτα ήταν οι φιγούρες. Ήθελα να μπορώ και εγώ να φτιάχνω τόσο όμορφες δημιουργίες όσο αυτές που έβλεπα στο διαδίκτυο από ξένους ζαχαροτέχνες. 

It wasn't something that I pursued. From the very beginning what impressed me and drew my attention were the figures on a cake. I also wanted to be able to make such beautiful creations like the ones I used to watch on the  internet by foreign artists.


Κατά τη γνώμη σου τι δεξιότητες χρειάζετ;αι κάποιος για να φτιάξει φιγούρες? Είναι εύκολο?
According to you, which skills are needed to work with figures? Is it easy?

Όχι … οι φιγούρες δεν είναι και ότι πιο  εύκολο. Χρειάζεται αντίληψη και αυτό που λέμε να « πιάνουν τα χέρια σου»… εξαρτάται βέβαια και από την φιγούρα …… αν για παράδειγμα πρέπει να φτιάξεις μια ανθρώπινη φιγούρα πρέπει να  γνωρίζεις μέχρι και ανατομία…… αν πρέπει να φτιάξεις ένα αρκουδάκι τότε τα  πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα…

No... creating figures is not the easiest thing to make. It needs perception and what we call ‘be good with your hands.... It depends of course on the figure... If ,for example, you have to create a human figure you must be aware of some anatomy.... If you have to make a bear things are much easier.

Ειχες κάποιο δάσκαλο? Παρακολούθησες βιντεάκια φωτογραφικό υλικό? Ποιοι καλλιτέχνες διεθνώς σε επηρέασαν? Ποια χώρα κατά τη γνώμη σου έχει τους πιο ειδικευμένους σε φιγούρες? Did you have any teachers? Have you watched tutorials or pictures? Which artists have influenced you the most worldwide? Which country according to you has the most specialists in figures?

Οι γνώσεις μου και το επίπεδο που βρίσκομαι σήμερα οφείλονται σε σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει, σε διάφορα tutorial αλλά τον κυριότερο και τον πιο σημαντικό  ρόλο πιστεύω ότι έπαιξαν οι ώρες που αφιέρωσα κάνοντας εξάσκηση και προσπαθώντας κάθε φορά για το κάτι παραπάνω.
Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο που θαυμάζω την δουλειά τους. Αυτή που ξεχωρίζω όμως   είναι η Nadia από το  Chocolate. Δουλεύει σοκολάτα μοντελισμού και θεωρώ ότι είναι η καλύτερη παγκοσμίως   στις φιγούρες.  Νιώθω ιδιαίτερα τυχερή που την γνώρισα από κοντά και παρακολούθησα σεμινάριο της. 
Η χώρα που ξεχωρίζει κατά την γνώμη μου στους ειδικούς για  φιγούρες από ζαχαρόπαστα είναι η Ιταλία. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν μαζεμένοι  σε καμία άλλη χώρα τόσο πολλοί  αλλά και ταυτόχρονα τόσο αξιόλογοι καλλιτέχνες .I owe the knowledge and level that I have acquired so far to the  seminars that I have attended and  some tutorials,  but I think that the basic and most important role in this is the number of hours that I dedicated to practice making an effort every time for more.
There are many artists whose work I admire worldwide . But I admire mostly Nadia from Chocolate. She works with modelling chocolate and  I considerher to be  the bes in figures. I feel very lucky to have met her and attended her seminar.

The countrly mostly specialized in figures from sugar paste, according to me is Italy. I don't think there is another country with so many specialists gathered and at the same time so remarkable.


Πιστεύεις οτι είναι απαραίτητο για κάποιον που θέλει να φτιάχνει φιγούρες να παρακολουθήσεις σεμινάρια και εκπαίδευση? Do you believe that it is necessary for someone who loves creating figures to attend  workshops and training?

Θα έλεγα ναι… τουλάχιστον ένα σεμινάριο είναι απαραίτητο. Αυτό από μόνο του βέβαια δεν αρκεί. Χρειάζεται διαρκής εξάσκηση.

I would say yes... at least a seminar is necessary.. But it's not enough. It needs constant practice.


Βλέπω οτι ταξιδεύεις πολύ για τη δουλειά σου. Πώς βλέπουν οι ξένοι καλλιτέχνες τη ζαχαροτεχνία στην Ελλάδα? I see that you are travelling a lot for your work. How do sugar artists abroad find  sugar art in Greece?

Νομίζω ότι η ελληνική ζαχαροτεχνία είναι άγνωστη στο εξωτερικό και  είναι κρίμα  αυτό γιατί έχουμε απίστευτους καλλιτέχνες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτούς του εξωτερικού.

I think that Hellenic sugar art is unknown abroad and it's a shame because we have incredible artists who have nothing to be jealous of the foreign ones.


Χρησιμοποιείς χειροποίητη ζαχαρόπαστα για τις δημιουργίες σου ή κάποια συγκεκριμένη μάρκα του εμπορίου που προτείνεις? Do you use handmade sugar paste for your creations or a specific brand that you could recommend?

Από την πρώτη στιγμή χρησιμοποίησα  ζαχαρόπαστα  εμπορίου αλλά δεν έβρισκα καμία που να με καλύπτει στον μοντελισμό. Μέχρι που ανακάλυψα την pasta model SARACINO. Κατά την γνώμη μου είναι η καλύτερη και με διαφορά από όλες τις άλλες. Πρόσφατα έγινα αποκλειστική αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα . Εύχομαι σύντομα όσοι ασχολούνται με την ζαχαροτεχνία να έχουν την δυνατότητα να την δοκιμάσουν και να δουν πόσο πιο εύκολα  πιο γρήγορα και άρα πιο οικονομικά μπορεί  να γίνει η ίδια δουλειά αν έχεις  το  σωστό υλικό στα χέρια σου.

From  the first time I used commercial sugar paste but I couldn't find the proper one for modeling. Then I discovered the pasta model SARACINO. In my opinion, it's the best by far compared to the others.  I have recently become the exclusive representative seller in Greece as well. . I hope that people who work in sugar art will  try it and see how easy, quick and consequently economical their work can be done ,as long as they  have the right material in your hands.


Φιγούρες: Οι καιρικές συνθήκες παίζουν συγκεκριμένο ρόλο οτάν τις φτιάχνεις? π.χ. Υγρασία, ζεστός καιρός...Figures: do weather conditions play a specific role while you are working with them? E.g. humidity, hot weather… 

Φυσικά και παίζουν ρόλο αλλά αν χρησιμοποιείς σωστή ζαχαρόπαστα  τα προβλήματα που έχεις να αντιμετωπίσεις  είναι πολύ λιγότερα…..

Of course they play a role but if you use the right sugar paste, problems to face are fewer.


Ποια ήταν η πιο δύσκολη φιγούρα που εφτιαξες? What was the most difficult figure to make? 

Η  αντιγραφή κάποιου συγκεκριμένου προσώπου ήταν  και παραμένει  μια  δύσκολη  υπόθεση…

Copying a specific person's face was and always remains a difficult case.


Ποιος ειναι ο καλύτερος τρόπος να καλύψεις μία τούρτα πριν τη ζαχαρόπαστα? Προτιμάς βουτυρόκρεμα, γκανάς ή κάποιον άλλο τύπο κρέμας για γέμιση και κάλυψη? What is the best way to cover a cake before using sugar paste? Do you like using buttercream, ganache or another type of cream for filling and/or coverage?

Χρησιμοποιώ γκανάζ για κάλυψη και μαρέγκα βουτύρου για γέμιση. Αν εξαιρέσουμε την ζέστη του καλοκαιριού, που καλό είναι να χρησιμοποιούμε γκανάζ εκείνη την εποχή, δεν πιστεύω  ότι υπάρχει σωστό η λάθος  …. είναι θέμα γούστου και τι βολεύει στον εκάστοτε ζαχαροτέχνη .

I use ganache for coverage and meringue buttercream for filling. Except for summer heat, when it would be better to use  ganache, I don't think that there is right or wrong... It's up to the taste and what is suitable for every sugar artist,


Ξεκίνησες τελευταία ως δασκάλα επάνω στις φιγούρες. Εντυπωσιακή από αυτά που ακούω. Τι θα συμβούλευες αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τη ζαχαροτεχνία για πρώτη φορά? You started recently teaching figures. Impressive as I heard. What are basically the tips to share with someone working for the first time with sugar art?

Την ζαχαροτεχνία πρέπει να την αγαπάς. Πρέπει να είσαι διατεθειμένος να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο. Κάθε φορά θα είναι και μια καινούρια  πρόκληση που θα σε κάνει καλύτερο και σιγά σιγά  θα ανεβαίνεις σκαλοπάτια. "Practice makes us better “ αυτό νομίζω ότι θα έλεγα….

You  have to love sugar art. You must be prepared to devote  enough time to reach a good level.. Every time is a new challenge that will make you little by little better in order to reach higher levels. "Practice makes us better"that's what I think.


Πώς βλέπει η Γεωργία το μέλλον της στη ζαχαροτεχνία? Ποια είναι τα σχέδιά της? What does  Georgia  think about her future in sugar art? What are her plans? 

Δεν έχω συγκεκριμένα σχέδια ……θα συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω και με γεμίζει και ελπίζω να γίνω καλύτερη……….

I have no specific plans.... I will continue to do what I love and cherish hoping to become better.


Τη ζαχαρόπαστα SARACINO θα τη βρείτε στο αποκλειστικό e-shop της Γεωργίας κάνοντας κλικ www.tourtesgeorgias.gr/ .Οι δημιουργίες της επίσης βρίσκονται στη σελίδα της στο facebook Τουρτες Γεωργίας. Sugar paste SARACINO exclusively on Georgia's e-shop www.tourtesgeorgias.gr/ is available. For her designs with sugar paste pass by her facebook page Τουρτες Γεωργίας


Σημασία δεν έχει μόνο να αγαπάς αυτό που κάνεις αλλά και να το κυνηγάς. Να προσθέσεις και άλλες δυνατότητες σε αυτά που κάνεις. Να ονειρεύεσαι....
Μου αρέσει που η Γεωργία δεν επαναπάυεται. Ενημερώνεται ακόμα και στο εξωτερικό και πρόσφατα ξεκινώντας και επιχειρηματικά την εμπορική της δραστηριότητα χτίζει τα δικά της θεμέλια στον κόσμο της ζαχαροτεχνίας. 
Ευχαριστώ πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή σου και σου ευχομαι πραγματικά Καλή Επιτυχία στα μελλοντικά σου σχέδια.
It is important not only to love what you do but chasing it. To add more potential in what you do... To dream on....
What I like in Georgia is that she doesn't stop.. She's constantly informed even abroad and she started recently hes business and commercial activity, making her own foundation in sugar art.
I wish to thank her for this really interesting interview and wish her really Good Luck to all her future plans...


No comments:

Post a Comment